Energimærke snyder forbrugere

Mærket skal vise, hvor energirigtige vores husholdningapparater er, men det holder ikke altid, hvad det lover

(Foto: © Anders Debel hansen, (c) DR)

Du må helst ikke åbne døren på dit køleskab, hvis du skal kunne regne med køleskabets energimærke.

Og du skal helst bruge et eller to programmer på opvaskemaskinen - og ikke de øvrige.

Flere undersøgelser viser, at der er stor forskel på de tests hårde hvidevarer skal igennem for at få energimærket - og så den måde forbrugerne rent faktisk bruger maskinerne på derhjemme. - Det giver jo ikke nogen mening, at testen er lavet på en måde, der ikke afspejler, hvordan vi bruger vores køleskabe eller vaskemaskiner derhjemme, siger socialdemokraten Jeppe Kofod, næstformand i Europa-parlamentets grønne energigruppe.

Otte ud af ti går efter mærket

Energimærket er ellers en af EUs mere succesrige opfindelser.

I Danmark går otte ud af ti efter et godt energimærke, når de køber hårde hvidevarer.

Men det betyder altså ikke nødvendigvis, at de sparer på el-regningen, når først opvaskemaskinen eller køleskabet er stillet op derhjemme.

- Hvis man målte el-forbruget på de hårde hvidevarer derhjemme, så tror jeg mange forbrugere vil finde ud af, at energiforbruget overhovedet ikke svarer til det, der står på energimærkningen, siger Gitte Sørensen, testansvarlig hos Forbrugerrådet TÆNK.

Testet med lukket dør

Det er EU der udarbejder de såkaldte standarder - altså den måde hårde hvidevarer skal testes på for at opnå et godt energimærke.

På Teknologisk Institut i Danmark har man testet køleskabe i mange år. Det foregår efter strikse standarder.

Energiforbruget i køleskabe bliver testet ved en stuetemperatur på 25 grader - og køleskabets bliver testet med døren hermetisk lukket.

- Testen tager fra fire dage til et par uger. Og døren er lukket i hele perioden, siger Hans Walløe, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Men det er de færreste danske køkkener, der er 25 grader varme - og det er svært at tro, at familier kan holde køleskabsdøren lukket i flere dage.

- Jo mere du eller ungerne er inde i køleskabet, jo mere energi vil det bruge. Hver gang du åbner døren, så falder den kolde luft ud, og det skal køles ned igen. Så det har en betydning, siger Hans Walløe.

Til gengæld er det en lille fordel, at danskerne har det lidt køligere i hjemmene.

- De 25 grader er bestemt i standarden, og der kan jo være andre steder i Europa, hvor de har en højere temperatur i køkkenet end vi måske er vant til i Danmark, siger Hans Walløe.

- Men en mere kølig stuetemperatur betyder faktisk, at køleskabet vil have et lidt lavere energiforbrug, end det vi har målt i laboratoriet, siger han.

Kun få vaskeprogrammer holder mærket

Også de test, der afgør energimærkningen af vaskemaskiner og opvaskemaskiner, kan adskille sig fra virkeligheden.

- Energimærket er målt på nogle helt bestemte programmer, der er lavet til at være energimærkeprogrammer. Så de er designet til at have et meget lavt energiforbrug, siger Gitte Sørensen.

- Vores tests viser, at hvis du bruger nogle andre programmer, end dem som standarden er baseret på, så får du et helt andet energiforbrug. Generelt kan vi se, at forbrugerne anvender de programmer, som de er vant til, og som det er let for dem at bruge, siger hun.

- Jeg tror ikke, folk er klar over, at når de anvender andre programmer, så ryger energimærkningen i virkeligheden. Så kan de ikke længere regne med, at de har den mest energieffektive maskine, selvom det var det de betalte for, da de købte den, siger Gitte Sørensen.

Ud med plusserne

- Man snyder i virkeligheden forbrugeren, der tror man køber et meget energieffektivt produkt. Men så når man bruger det derhjemme, så er det slet ikke så effektivt, mener Jeppe Kofod.

Og der er ændringer af energimærket på vej, for en ny revideret skala er blevet besluttet i EU. Den nye skala vil blive indfaset de kommende år og vil gå fra A til G - uden plusser. Men den grønne energigruppe i parlamentet presser på for også at ændre testmetoderne.

- Jeg vil tage det her op med EU-kommissionen. De må designe testen på en ny måde, så den afspejler, hvordan forbrugerne bruger maskinerne. Og når vi nu indfaser den her nye skala frem til 2019, så skal vi gøre det, så producenterne ikke kun skal energi-teste et eller to programmer. Det skal være alle programmer på en vaskemaskine, der lever op til det energimærke den får, siger Jeppe Kofod.