Energipriserne er stukket helt af: Sådan kan du spare flere tusinde kroner

Vidste du, at du kan spare flere tusinder kroner, hvis du er villig til at skrue ned for radiatoren?

Illustration: (Morten Fogde).

Det er blevet dyrere at være dansker.

Så klar var den benhårde og ubarmhjertige konklusion, da Danmarks Statistik i går sendte dugfriske tal på gaden, der viser, at inflationen - altså stigningen i priserne - var steget med 3,1 procent på et år.

Det vil altså sige, at en vare, der i december 2020 kostede 1.000 kroner et år senere gennemsnitligt ville være prissat til 1.031 kroner.

Stigningerne betyder konkret, at en gennemsnitsfamilie med en voksen og to børn i december 2021 skulle bruge 14.100 kroner mere om året på at købe de samme varer som et år forinden.

Bag den store samlede inflation gemmer sig endnu mere voldsomme stigninger på enkelte varer.

For når man ser på priserne på natur- og bygas og almindelig gas, så er de næsten fordoblet, og priserne ser endnu ikke ud til at være på vej tilbage til et mere fornuftigt niveau.

Derfor er der flere hundredtusinder af kunder, som kan se frem til en ekstraregning på mange tusinde kroner i år. Det gælder både dem, der er naturgaskunder, men også dem, som har et fjernvarmeselskab, der mestendels anvender gas eller strøm.

For netop strøm er også blevet dyrere, og det rammer alle de mange kunder, der ikke har en fastpris-aftale hos deres elselskab. Ligeledes går det også ud over dem, der har en eldrevet varmepumpe.

Det seneste år er el nemlig steget med 32 procent, viser Danmarks Statistiks tal.

Men hvordan får du så barberet ned på to af de absolut største merudgifter i din husholdning. Det har vi talt med Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi hos Videnscenteret Bolius, om.

Herunder giver han sine seks bedste råd.

Overvej at skrue ned for varmen

Når det er koldt uden for, så er der ikke nogen grund til, at du skal kunne gå i shorts og bare fødder inde for hjemmets fire vægge. Det er helt ok at iklæde sig en sweater for ikke at fryse.

Der er nemlig rigtig mange penge at spare, hvis du skruer lidt ned for varmen. En huskeregel er, at hvis man går én grad ned i temperatur indendørs, så kan man spare fem procent på varmeregningen.

- Mange har 22 til 24 grader derhjemme. Der kan man sagtens overveje, om man for eksempel kan klare, at det er to grader koldere. Det er relativt simpelt og meget håndgribeligt at gå til, siger Tue Patursson.

En besparelse på for eksempel 10 procent i varmeregningen - altså 20 i stedet for 22 grader i dit hjem - så kan det for mange give en besparelse på flere tusinder kroner om året.

Hvis du skal på ferie, så kan det være en god idé at skrue termostaten ned på én eller to for at bevare noget cirkulation i rørene. Undgå at slukke helt, lyder rådet fra Bolius.

Radiatorer skal stå på det samme

Du har måske overvejet det.

At slukke for radiatoren i køkkenet og i stedet sætte den i stuen op på fuldt drøn.

Men, men, men. Det er bestemt ikke en god idé, forklarer Tue Patursson fra Bolius.

- Det er mest optimalt, at alle radiatorer står på det samme, siger han og fortsætter:

- Hvis du vælger at sætte en radiator på fuld styrke, så skal den op i meget høje omdrejninger, da der skal løbe meget vand igennem. Det er bedre, at radiatorerne i dit hjem arbejder sammen.

Tue Patursson fortæller, at det ikke er her, at du sparer rigtig mange penge, men at det er en nem måde at spare en smule på.

Skal dit gasfyr skiftes ud?

Gør du de to ovennævnte ting, men river dig stadig i håret i frustration, når den kvartalsvise varmeregning triller ind ad døren?

Så er det måske på tide gå en helt anden vej.

Tue Patursson fortæller, at man måske bør overveje, om man kan overgå til fjernvarme - hvilket selvfølgelig kun er en mulighed, hvis dit område er dækket af et fjernvarmeselskab.

Ellers kan du overveje, om du skal have en varmepumpe, der kører på el, i dit hjem, i stedet for et gasfyr.

- Selv om elpriserne er gået i vejret, så er det ikke tilnærmelsesvist så dyrt som gas lige nu, siger Tue Patursson fra Bolius.

Han opfordrer dog også til ikke at gå i panik, selv om din varmeregning er steget markant.

- Hvis du lige har fået et nyt gasfyr til 35.000 kroner, så er det nok ikke nu, at du skal skifte varmekilde. Jeg vil ikke opfordre til en sådan brug og smid væk-kultur.

- Men hvis dit fyr måske har fem år igen, så kan det godt være, at du kan overveje en alternativ løsning med de priser, der er, siger fageksperten fra Bolius.

Undgå standby-spild

Er du også én af dem, der glemmer at slukke på kontakten, efter at du har slukket dit tv?

Hvis du kan svare ja til det spørgsmål, så skal du måske læse dette råd ekstra grundigt.

For det er ikke kun på varmeregningen, der er penge at hente. Elpriserne er nemlig også løbet løbsk, men relativt simpelt kan du faktisk spare hundredvis af kroner.

Tue Patursson fra Bolius fortæller, at apparater på standby kan sluge op til 15 procent af dit samlede elforbrug.

- Og det kan blive ekstra dyrt, hvis du for eksempel har to teenagere, der har en gaming-computer hver, siger han.

Det kan dog være svært for mange at få slukket alle apparater. Derfor kan du for eksempel investere i en elspareskinne, der fungerer som en almindelig stikdåse, forklarer Bolius-eksperten.

Det smarte ved skinnen er, at du kan slukke alle de apparater, der er tilknyttet stikdåsen, samtidigt.

Strøm er billigere om natten

Du kender nok det, at du lige er kommet hjem fra arbejde og vil klare de sureste pligter med det samme.

Derfor sætter du en tøjvask over lige så snart, du er kommet ind ad døren, og når aftensmaden er ryddet væk, så starter du opvaskeren.

Det kan dog være en god idé at vente. Strøm er nemlig klart dyrest i tidsrummet 16 til 20, og hvis du har en timer på den hårde hvidevarer, så kan du sætte dem til at køre om natten og hænge tøjet op om morgenen.

- Om natten koster strøm langt under halvdelen af prisen, så her er der mange penge at spare. Det er måske kun et par kroner per vask, men det løber op i mange penge over tid, siger Tue Patursson fra Bolius.

Er det på tide at skifte hvidevarerne ud?

Hvis din vaskemaskine eller ovn synger på sidste vers, så skal du overveje, om du skal ud at finde den billigste på markedet, eller om du skal tage spenderbukserne på og købe mere energivenligt.

De lidt dyrere hvidevare udmærker sig nemlig ofte ved at være mere energisparende. Så selv om du måske skal betale lidt mere til at starte med, så kan det tjene sig ind over tid.

- Hvis din opvaskemaskine er en A+++, så sparer du cirka 25 procent, end hvis din vaskemaskine har energimærke A, siger Tue Patursson fra Bolius..

Han opfordrer til, at man ikke skifter sine hvidevarer ud, hvis de stadig er velfungerende og relativt nye. Det er kun, hvis de er ved at være udtjente, at man skal overveje at købe mere energivenligt.