Energipriserne flår store huller i danskernes økonomi - men vi er godt polstret

Din gas- og el-regninger vil blive mere end fordoblet i forhold til 2021, hvis priserne hænger ved.

Benzin bliver dyrere. Elektricitet bliver dyrere. Gas bliver dyrere. Danskernes privatøkonomi bliver udfordret i disse måneder.

Hvis du synes din næste varmeregning ser voldsom ud, så er det ikke dig, den er gal med.

- Gennem de sidste par uger er priserne på gas steget meget markant. Vi snakker næsten en fordobling i forhold til, hvad de var for bare to uger siden, siger Jack Michael Kristensen, funktionschef i energiselskabet SEAS-NVE.

Og det kan gå hårdt ud danskernes tegnebøger, viser beregninger fra energiselskabet. Tallene er et øjebliksbillede, men hvis niveauet fortsætter, kan din regning ende i disse cifre:

Prisen for en mindre villas årsforbrug af gas står til at stige fra 12.200 kroner til 25.800 kroner.

Prisen for en større villas årsforbrug kan gå fra 26.000 kroner til 55.600 kroner. Regningen i 2022 kan altså, hvis priserne hænger ved, ende på mere end 1.000 kroner om ugen.

- Det er aldrig set før. Vi er oppe i prisniveauer, der aldrig har været på markedet tidligere. Det er mere end ti gange så meget, end hvad den gennemsnitlige gaspris ville ligge på, siger Jack Michael Kristensen.

'Det er helt uhørt, at vi konstant ligger på det her niveau'

Det kan også være en god idé at skrue ned for el-forbruget det næste stykke tid.

For det er ikke kun prisen på gas, der er steget markant, det gør el-prisen også.

El-regningen for en større villa ville gennemsnitligt ligge på 6.200 kroner sidste år. Med priserne vi ser nu, ville den ligge på 12.800 kroner. Altså mere end en fordobling.

Det viser udregninger foretaget af SEAS-NVE.

De høje priser på el skyldes blandt andet, at vi importerer elektricitet fra Tyskland. Og i Tyskland bruges gas til at producere el.

- Vi har set høje priser før på enkelte timer. Men at vi ser døgnpriser på over tre kroner, det har vi ikke set før. Det er helt uhørt, at vi konstant ligger på det her niveau, siger Jack Michael Kristensen.

Derfor har han et klart råd til danskerne: Spar.

- Jeg vil anbefale meget tydeligt, at man skal spare på sin energi, hvor man kan spare. Sluk for gulvvarmen, hvis man kan leve med det. Hold øje med priserne, så du ikke bruger el på de dyreste tidspunkter, og vær opmærksom på dette, siger han.

Færre rejser og fornøjelser

Det er næsten uundgåeligt, at energipriserne ikke vil have en eller anden form for påvirkning på de fleste danskeres økonomi.

Derfor kan det blive nødvendigt at tænke i nye forbrugsmønstre og grave dybere i lommerne, vurderer forbrugerøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm.

- De høje energipriser vil påvirke danskernes forbrug, fordi man er nødt til at finde pengene til at betale sin energiregning, og det kan man gøre ved at skære ned andre steder, siger hun og fortsætter:

- Typisk starter man med at skære ned de steder, der er mindre nødvendige for at leve. Det er typisk de lidt sjovere ting såsom restaurantbesøg, ferie og køb af tøj. Dagligvarer, el-regningen og realkreditlånet er nogle af de sidste steder, man skærer ned.

Selvom man bliver nødt til at skrue ned for fornøjelserne, er danskerne godt stillet. Vi har fyldt sparegrisen.

- Vi har været gode til at leve under evne. Vi har brugt færre penge, end vi tjente. Ikke mindst under corona, hvor vi ikke kunne bruge de penge, vi havde lyst til. Og så fik vi feriepenge oveni.

- Det gør, at danskernes økonomi er relativt velpolstret, så man kan spise lidt af opsparingen, hvis man får nogle meget store energiregninger. Der vil dog være nogen, som er nødt til at skære ned andre steder, siger Louise Aggerstrøm.