Energiselskab scorer kæmpe milliardoverskud: Skal kunderne have penge tilbage?

Det forbrugerejede selskab Andel skal nu beslutte, om det vil sende penge tilbage til kunderne.

Energiselskaber tjente milliarder i 2022. Og mange forbrugere betalte dyrt for strømmen.

Milliarderne vælter ind hos endnu et af landets største energiselskaber.

Det forbrugerejede Andel, der har 1,2 millioner kunder, tjente sidste år 10,9 milliarder kroner på driften.

Det fremgår af et regnskab, der er sendt rundt til repræsentantskabet i selskabet.

Andels millardoverskud er primært kommet fra handel med energi gennem datterselskabet Energi Danmark. Overskuddet på 10,9 milliarder er overskuddet inden et urealiseret tab på 4,3 milliarder kroner, der skyldes, at de Ørsted-aktier, som Andel ejer, er faldet i værdi.

På bundlinjen ender overskuddet efter skat på cirka fire milliarder kroner. I dag mødes repræsentantskabet, der skal tage stilling til, hvad det milliardstore overskud skal bruge til.

Ifølge professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh er der plads til at sende penge tilbage til kunderne.

- Uanset, hvordan man vender og drejer det, så har energiselskaberne tjent historisk mange penge. Det kan de ikke gøre for, men derfor kan man jo godt diskutere, hvordan de forvalter det overskud, de får, siger han.

Hans Henrik Lindboe, der er partner i konsulentfirmaet Ea Energianalyse, forklarer, at 2022 har været et særligt dyrt år for energikunderne.

- Når man sammenligner med tidligere år, er det en flere gange højere elregning, som rigtig mange elkunder har betalt i 2022, siger han.

- I 2022 lå elprisen, som man kunne få som producent, flere gange over normalen. Man kan godt kalde det en 50-årshændelse. Det er noget, der skete på grund af krigen i Ukraine. Det er ikke noget, vi forventer, sker igen de kommende mange, mange år, siger Hans Henrik Lindboe

Andels overskud kommer få dage efter, at et andet af landets største energiselskaber Norlys kunne præsentere et overskud på 4,2 milliarder kroner før skat.

Dermed har de to selskaber samlet tjent godt 15 milliarder på driften.

Har før givet rabat

Norlys valgte sidste år at udbetale 650 millioner kroner i rabat til andelshavere. Ifølge direktøren i Norlys Niels Duedahl forventer selskabet at udbetale en milliard i rabatter i år.

Andel har i 2021 givet en ekstraordinær rabat til andelshavere i form af nedsat nettarif i Cerius, der er det selskab, som distribuerer strømmen på store dele af Sjælland og Lolland-Falster. For en familie på fire personer i et parcelhus udgjorde det en besparelse på 1.125 kr. i 2021 ifølge Andel.

Penge til kunderne skal drøftes

Bestyrelsesformand i Andel Jens Stenbæk afviser forud for dagens møde i repræsentantskabet at svare på, om der er penge på vej til kunderne.

- I dag skal repræsentantskabet diskutere om der skal sendes penge tilbage til den enkelte andelshaver, og hvor meget det skal være, eller om det skal lægges ind i selskabet til yderligere konsolidering, eller om der kan være nogle specielle projekter omkring den grønne omstilling, man gerne vil prioritere.

Jens Stenbæk er bestyrelsesformand i Andel. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix Denmark)

Jens Stenbæk slår fast, at repræsentantskabet også kommer til at bestemme over hele overskuddet i den samlede koncern, der både rummer produktion, distribution, handel og salg.

Formanden afviser samtidig, at Andel skulle have tjent penge på at sælge strøm i slutleddet med salg til privatkunder.

- Når de (kunderne red.) så føler, at de har betalt meget for strøm – og det har de -, så er det fordi, det har været markedsprisen i en lang periode, hvor vi er blevet ramt af manglende russiske gas, og andre ting, der skete i løbet af året, som atomkraftværker, der har måtte lukke ned, siger Jens Stenbæk.