Energistyrelsen advarer om forsyningskrise for gas

Rusland har reduceret sine gasleverancer til Tyskland betydeligt. Derfor skærper Energistyrelsen beredskabet.

Rusland har reduceret gasleverancerne via Nord Stream 1 til Tyskland med 60 procent. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Aktørerne på det danske gasmarked skal forberede sig på, at der kan komme en egentlig forsyningskrise.

Derfor skærper Energistyrelsen nu sit gasberedskab, skriver den i en pressemeddelelse.

Det sker, fordi der i den seneste periode er opstået en stigende usikkerhed om gasleverancer fra Rusland, efter at landet har reduceret leverancerne til Tyskland med 60 procent.

- Det er en alvorlig situation, vi står i, og den er blevet forværret med de reducerede leverancer fra Rusland til det europæiske gasmarked, siger vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen i meddelelsen.

- Vi følger udviklingen på gasmarkederne nøje. Vi får stadig gas i Danmark, og vi har planer klar til at sikre forbrugerne. Vi står heldigvis robust i Danmark, fordi vi har meget grøn energi, lyder det.

Energistyrelsen har erklæret såkaldt "Early Warning", der fungerer som et signal til aktørerne på gasmarkedet om at forberede sig. Det er det laveste af tre forskellige beredskabsniveauer.

Gaslagrene i Danmark er lige nu 75 procent fyldte. De skal gerne være 80 procent fyldt fra november, hvis de skal leve op til den fælles EU-målsætning.

Danskerne skal ikke frygte at fryse til vinter

Skulle Danmark ende i en regulær gaskrise, så er der en nødplan klar, så danskerne ikke skal frygte et koldt hjem hen over vinteren. Det fortæller klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

- Vi er forberedt på, at der kan opstå en nødsituation. Vi er der ikke endnu, men vi er forberedt, understreger han.

Planen går blandt andet ud på, at de største gasforbrugende virksomheder kan ende med at få lukket deres gastilførsel helt eller delvist i en periode.

Energistyrelsen har allerede været i dialog med erhvervslivet om, hvem der kan ende med at skulle bidrage i en eventuel krise.

- De fleste af de meget gasforbrugende virksomheder har planer klar til at kunne erstatte gas, men vi vil nu tage fornyet kontakt til virksomhederne for at høre, om myndighederne kan gøre noget for at hjælpe dem, siger vicedirektør Martin Hansen.

Både Energistyrelsen og ministeren opfordrer danskerne og danske virksomheder til, at man sparer på gassen, hvor det er muligt.

- Vi er nemlig i gang med at fylde vores lagre af gas og få gjort Danmark klar til hvilken som helst situation, siger ministeren.

Dan Jørgensen er ikke i tvivl om, at spørgsmålet om gas også er blevet en del af det politiske spil mellem EU og Rusland. Derfor skal man forberede sig på to scenarier, siger han.

- Det ene er, at Rusland slukker helt for gastilførslen til Europa. Det andet er, at vi selv vælger at sige, at vi ikke længere vil tage imod det.

Under alle omstændigheder skulle Danmark være polstret til en krise, siger han og nævner, at Tyrafeltet, der producerer gas i den danske del af Nordsøen, åbnes igen i midten af 2023.

- Og derfra bliver vi selvforsynende, lyder det.

/ritzau/