Enhedslistens aktiehaj: Dragsted giver råd til at tjene penge på aktier

Enhedslistens Pelle Dragsted kan ikke fordrage aktiemarkedet. Alligevel har han af flere omgange vist sig som en dygtig investor.

Finansordfører Pelle Dragsted (EL) giver i artiklen gode råd til at investere i aktier. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den flittige kapitalisme-kritiker og finansordfører hos Enhedslisten, Pelle Dragsted, har i flere sammenhænge vist sig dygtig til at score gevinster på en for ham ellers ildeset handelsplads: aktiemarkedet.

Med et afkast på 18,2 procent satte Pelle Dragsted i juni for andet år i træk resten sine politiske modstandere til vægs, da han vandt fondsbørsens aktiespil 2016.

Nu har han så igen vist sig som en kløgtig investor ved at indgå i Vestjysk Banks aktieemission i forbindelse med statens salg af sin andel i banken på 81,5 procent.

Pelle Dragsted lagde 1.000 kroner for 1.000 aktier, som nu kort efter er 3.200 kroner værd.

- Jeg tror, at hvis vi går et år længere frem, er aktierne endnu mere værd. For mig er det småpenge, men for investorgruppen har der været tale om en investering med et afkast, der fuldstændigt slår, hvad der er normalt, siger Pelle Dragsted.

Ifølge beregninger fra Nordnet har investorgruppen, der har overtaget aktierne fra staten, tjent 1,6 milliarder kroner på Vestjysk Bank.

Det gode råd: Køb etisk

Prisen for at vinde aktiespillet var begge år et portræt på Nasdaqs store reklamevæg på Times Square i New York City. Den pris opnåede han først og fremmest ved at købe grønt og ellers lade sin aktier voksede uforstyrret, fortæller han:

- Ud fra de to gange jeg har vundet, kan jeg sige, at der ikke er nogen modsætning mellem at tjene penge og investere etisk, siger Pelle Dragsted.

- Jeg investerede kun i grønne og velfærdsteknologiske virksomheder, og så holdt jeg på de aktier. Det har hver gang vist sig at være den rigtige strategi, siger Dragsted, der ellers er kendt som aktiemarkedet antagonist.

Et andet råd er at investere i statslige selskaber, når de fra tid til anden sættes til salg.

- Selv om det strider mod alt, hvad jeg står for, så må man sige, at når staten sælger ud af sine aktiver, skal man opsøge muligheden for at købe nogle aktier, for den ser ud til at være rigtigt god. Vi så det med Dong, Københavns Lufthavn, TDC og nu med Vestjysk Bank, siger Pelle Dragsted.

Med i aktiespillet var ud over Pelle Dragsted også Joachim B. Olsen (LA), Benny Engelbrecht (S), Rasmus Nordqvist (Å) og Jacob Engel-Schmidt (V). (PR-foto)

Socialisten

At der tilsyneladende er penge at tjene for en selverklæret socialist som Pelle Dragsted, afholder ham dog ikke fra skyde en salve af sted mod aktiemarkedet.

- Grundlæggende synes jeg, at problemet med aktiesystemet er, at det ikke er særligt demokratisk. Det er en krone, en stemme. Så så jeg hellere, at det er én mand, en stemme, og at vi som befolkning fik demokratisk medejerskab i flere virksomheder, siger Pelle Dragsted, der også gerne havde set, at staten havde holdt fast i en aktiepost i Vestjysk Bank.

- Principielt bør vi beholde en andel i Vestjysk Bank. Det ville kunne sikre stabil kredit til borgere i det, man kalder Udkantsdanmark, siger han.

Kristian Jensen: Den bedste pris

Pelle Dragsted kalder sejren over sine politiske modstandere som særligt sød, fordi han dermed fravrister blå blok et argument mod venstrefløjen.

- Det, jeg har medvirket i, er en meget sjov måde at vise, at selv om man er socialist, kan man godt forstå, hvordan økonomien fungerer, og det er vigtigt, for der er nogen, der er af en anden oplevelse, siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) holder fast i, at købstilbuddet fra en investorgruppe ført an af Nykredit, var den højest mulige for Vestjysk Bank. Investorgruppen købte for nyligt statens aktiepost på 81,5 procent af banken for 123 millioner kroner svarende til en krone per aktie.

- Hvis Pelle Dragsted mener, han kunne drive den videre for to kroner per aktie, skulle han bare have gjort det.

- Sagen er, at det var der ingen, der gjorde. Og hvis ikke, vi havde fundet en afklaring, havde vi risikeret, at statens aktiviteter i Vestjysk Bank var blevet erklæret for ulovlig statsstøtte, hvilket havde trukket tæppet væk under banken, siger Kristian Jensen.

Prisen på en krone var rigtig også selv om banken nu handles til 3,2 kroner per aktie - over en tredobling, mener finansministeren.

- Det er en rigtig god forretning for staten. Vi har fået en bank, der drives videre, i stedet for vi risikerer, at den bliver nedlagt og overtages af Finansiel Stabilitet, og det var scenaret, hvis sagen pom ulovligt statsstøtte faldt negativt ud hos Europakommissionen.

FacebookTwitter