Enig fagbevægelse til regeringen: Drop forslag om at afskaffe store bededag - eller hold folkeafstemning

Det er et eklatant indgreb i den danske model, siger FH-formand.

Fagbevægelsen rasler med sablen og kræver folkeafstemning om store bededag. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

En række af de mest magtfulde fagforeningsformænd i Danmark kommer nu med en klar opfordring til regeringen. Drop forslaget om at afskaffe store bededag - eller afhold en folkeafstemningbefolkningen kan komme til orde.

Det siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, efter et møde i FH's forretningsudvalg i dag, hvor de mest magtfulde fagbosser i landet er medlem.

- Det er et enigt forretningsudvalg, der beder regeringen om at fjerne forslaget, som vi mener er et eklatant indgreb i den danske model. I dag vil vi stadig opfordre regeringen til at tage forslaget af bordet - det hører ingen steder hjemme, siger formanden.

- Hvis regeringen ikke vil fjerne forslaget, så vil jeg stadig anmode dem om at holde en folkeafstemning, så regeringen kan høre, hvad befolkningen mener, siger Lizette Risgaard.

Indtil nu har regeringen pure afvist at tage forslaget af bordet, og den ønsker heller ikke, at der skal foretages en folkeafstemning.

Hvis danskerne skal til stemmeurnerne, så kræver det, at mindst en tredjedel af Folketinget ønsker, at forslaget om at afskaffe store bededag ikke kan træde i kraft, før det er afprøvet ved en folkeafstemning.

- Hvis lovforslaget skal bortfalde, er det grundlovens krav, at et flertal af vælgerne skal have stemt imod, og at dette flertal skal udgøre mindst 30 pct. af alle stemmeberettigede, fremgår det af Folketingets hjemmeside.

Indtil videre har Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten som de eneste talt varmt om en folkeafstemning - flere andre partier ud over regeringen har afvist det pure. Derfor er der lang vej til, at en sådan afstemning bliver en realitet.

Underskriftsindsamling og demonstration

Lizette Risgaard fra FH slår fast, at hun ikke går ind for, at man holder folkeafstemninger i tide og utide.

- Men det her er så vildt et indgreb i den danske model, at man skal droppe forslaget eller indkalde til en folkeafstemning, siger hun og fortæller, at fagbevægelsen også har iværksat en underskriftsindsamling.

- Og så planlægger vi en demonstration på Christianborg Slotsplads. Det er heller ikke noget, som vi gør hver eller hver anden dag.

Føler I, at I har styrken til at få regeringen på andre tanker?

- Det har vi da. Det er en samlet fagbevægelse, som står her. Det er 1,3 millioner medlemmer, vi repræsenterer, siger Lizette Risgaard.

Hvorfor er spørgsmålet om store bededag så afgørende, at I nu går så langt som at opfordre til en folkeafstemning?

- Det er et eklatant indgreb i den danske model og de aftaler, som er forhandlet hjem af forbundene gennem mange, mange år. Det er utilstedeligt og ikke den rigtige vej at gå.

- Nu er det store bededag, men det kunne ligeså godt være skærtorsdag eller en søndag. Hvem ved, hvad de forgriber sig på næste gang, siger FH-formanden.

Forslaget om at afskaffe store bededag øger ifølge Finansministeriet arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidsansatte og giver statskassen ekstra indtægter på 3,2 milliarder kroner om året.

De penge skal bruges til at øge forsvarsbudgettet til to procent af landets samlede bruttonationalprodukt.

Folketinget skal 1. behandle forslaget i næste uge, og det forventes at blive stemt igennem i slutningen af februar eller begyndelsen af marts.