Enorme momsudbetalinger skaber frygt for ny milliardsvindel i Skat

Rigsrevisionen gransker momsudbetalingerne, der sidste år nåede langt op over 200 milliarder kroner.

Medarbejderne i Skats egen momskontrol har flere gange forsøgt at slå alarm, i takt med at udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder er steget voldsomt, mens kun et fåtal af sagerne er blevet kontrolleret. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Negativ moms for mere end 200 milliarder kroner har nu fået Rigsrevisionen til at tage fat på en kulegravning af disse udbetalinger fra Skat.

Det skriver Politiken Søndag.

Medarbejderne i Skats egen momskontrol har flere gange forsøgt at slå alarm, i takt med at udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder er steget voldsomt, mens kun et fåtal af sagerne er blevet kontrolleret.

Hidtil har Skats ledelse afvist kritikken.

Men nu har Rigsrevisionen på baggrund af en forundersøgelse besluttet at iværksætte en gennemgribende granskning af de enorme momsudbetalinger, der sidste år nåede langt op over 200 milliarder kroner.

Det er frygten for en ny udbytteskatskandale, der får Rigsrevisionen til at reagere. Og beslutningen bliver bakket op af de politisk valgte statsrevisorer.

- Vi mangler en gennemgribende undersøgelse af dette område, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), til Politiken.

Rigsrevisionen bekræfter, at en kulegravning er iværksat, men udtaler sig ikke om verserende undersøgelser.

Revisorernes brancheorganisation, FSR, ser ifølge Politiken flere lighedstegn mellem udbetalingerne af negativ moms og Skats refusion af udbytteskat, hvor udenlandske svindlere på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation uhindret kunne lænse statskassen for mindst 9,1 milliard kroner i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største tyveri.

Der kan dog være gode grunde til stigningen i udbetalingerne af negativ moms. Blandt andet at der kommer flere ordrer i bøgerne hos de store danske eksportvirksomheder. Virksomhederne kan nemlig få refunderet den danske moms på deres vareindkøb, hvis de sælger deres produkter i udlandet.

/ritzau/

Facebook
Twitter