Entreprenører fusker når kabler graves over

TDC plages af illegale hjemmelavede reparationer, som entreprenørerne selv laver, når de kommer til at grave et kabel over. Reparationerne holder ikke i længden, og derefter er fejlene svære at finde.

Måske tror entreprenørerne, at de slipper for en ekstraregning ved selv at flikke overgravede kabler sammen. (Foto: Claus Christensen © Scanpix)

Telekoncernen TDC plages af dårlige reparationer på mange kabler, der bliver gravet over af entreprenører.

Entreprenørerne lapper simpelthen selv det overgravede kabel og dækker derefter miseren til under jord og asfalt.

Reparationerne sker for eksempel ved at binde tape rundt om det overgravede kabel - en løsning, der ikke holder længe i den fugtige danske jord.

Svære at lave

I det hele taget er det kompliceret at reparere kablerne, som er snoet parvis. Hvis snoningerne ikke er placeret korrekt, opstår der ubalance i kablet og for eksempel lavere hastighed på datatransmission.

- Når reparationen ikke bliver gjort rigtigt, risikerer vi efter et stykke tid, at der atter opstår fejl på kablet. Og så kan de være utroligt svære at finde, fordi skaden er begravet under jord, fliser og asfalt, siger underdirektør René Skjøde Andersen, TDC Installation. Han har inden for de seneste tre måneder set omkring 100 tilfælde af illegale reparationer - og frygter, at der kan være mange flere under jorden.

Fra TDCs side konstaterer man, at entreprenørernes egne reparationer både er uacceptable og faktisk også ulovlige.

Vil måske undgå ekstraregning

Tendensen til at lappe kabler sammen har grebet om sig på det seneste. Måske håber entreprenørerne at slippe for en ekstraregning til TDC på grund af det overgravede kabel.

Men regningen kommer ofte senere, fordi TDC bagefter kan konstatere, hvem der har søgt om gravetilladelse i det pågældende område og derefter fremsendes regning på reparation af kablet.

En stor del af de problematiske reparationer stammer tilsyneladende fra tyske entreprenører.

Opdages ikke hurtigt hos private

Det kan være en medvirkende årsag, at udenlandske entreprenører i deres hjemland har lov til at foretage nogle kabelreparationer af denne type.

TDC kan typisk konstatere, hvis et kabel til en større kunde bliver revet over, fordi disse forbindelser er overvåget.

Men er det for eksempel et kabel til private kunder, så kan den illegale reparation være på plads og gravet ned, inden folk kommer hjem fra arbejde. Først senere begynder telefonen så at give "knas på linjen".

Facebook
Twitter