Er der for meget privatsnak på arbejdet?

Samtalerne over skrivebordene, hvor vi deler personlige historier med kollegerne, er afgørende for vores arbejdsglæde. Men privatsnakken kan også tage overhånd. Læs hvornår.

Privatsnak skaber større arbejdsglæde, men der er dog grænser.

'Åhhhh nej – jeg har bare haft en SÅ dårlig start på dagen. Altså først sagde min mand, at bla-bla yade snik-snak, og så var ungerne helt umulige – og fnidder-fnadder, snik-snak.'

Den kører derudad i en lind strøm af småsnak – henover skrivebordet, i kantinen og på gangene, selvom kollegerne efterhånden er begyndt at lukke ørerne for det.

Og netop den slags privatsnak på jobbet hører under kategorien 'no go', hvis du ønsker at opnå en sund balance mellem arbejdsliv og privatliv i samtalerne med kollegerne, skriver Erhvervsbladet.

Småkagler for meget

- Der er næsten altid nogle medarbejdere, der 'småkagler' så meget, at kollegerne bliver irriteret over det – og begynder at lukke ørerne.

- På flere arbejdspladser laver man faktisk regler for at holde den slags på et minimum – og eksempelvis sætter ord på, at det er okay at sige fra over den slags småsnak, siger kommunikationstræner Vibeke Arensbak, der samtidig peger på, at personlige samtaler om andet end arbejdsindhold er særdeles vigtige for arbejdsglæden.

De er nemlig med til at knytte bånd mellem kollegerne og til at sætte ord på, hvem kollegaen er – og hvordan vedkommende reagerer i forskellige situationer.

Og ifølge Vibeke Arensbak er det særdeles vigtigt at skelne mellem fnidder-fnadder-snak og samtalerne om generelle livsområder, der rummer både store og små glæder og sorger.

Vigtigt at dele glæder og sorger

- Vi oplever alle livskriser som sygdom og skilsmisse, ligesom vi oplever glæder i form af bryllupper, barnedåb og datteren som får ønskejobbet.

- Og det er vigtigt, at det er lovligt at tale om den slags på arbejdspladsen. Men historien om, at manden har været dum fra morgenstunden er nok en del mindre interessante for kollegerne, siger Vibeke Arensbak.

Også erhvervspsykolog Charlotte Skeel peger på, at det frigiver energi og knytter kolleger sammen, at de deler private oplevelser og personlige erfaringer, fordi det hjælper dem til at forså hinanden i forskellige situationer – også på arbejdspladsen.

Sundt at overskride tabuer

- Der burde jo ikke være tabuer – vi lever i en verden, hvor mange familier har oplevet de forskellige problemer ganske tæt på. Om det så er psykiske problemer, misbrug eller eventuelt handicap,” siger Charlotte Skeel og tilføjer, at man oftest vil blive mødt af forståelse på arbejdspladsen, når man tør overskride tabuerne.

Samtidig er hun dog heller ikke i tvivl om, at der kan være arbejdspladser, hvor eksempelvis en kvindes åbenhed om en hård skilsmisse, der fører til et liv som enlig mor til to, godt kan være en hindring til at opnå forfremmelse næste gang.