Er din økonomi dårlig? Sådan kommer du videre

DR Nyheders økonomiske ekspert, Karsten Engmann, giver gode råd til at komme ud af den dårlige rytme - og til hvordan man undgår minus på kontoen

Flere og flere danskere ender i Riebers berygtede gældsregister, fordi de ikke kan få pengene til at række. Alene i de første seks måneder af 2013 er danskernes misligholdte gæld steget med 2,2 milliarder siden sidste år, og det betyder, at den nu er steget til 16,6 milliarder kroner.

Det fremgår af kreditinformationsbureauet Experians seneste analyse af selskabets RKI register.

Men hvad skal man gøre, hvis man ikke gider at blive ved med at have minus på kontoen hver måned? Og hvad kan man gøre, hvis man gerne vil have en sund økonomi?

DR Nyheders økonomiske ekspert, Karsten Engmann giver gode råd.

Hvis du allerede har dårlig økonomi og gerne vil vende den til en god:

1. Udskyd al forbrug, som ikke er nødvendig i dag. Brug kun penge på mad og faste udgifter som for eksempel husleje og forsikringer.

2. Lad være med at lave et budget. Du ved med stor sandsynlighed ikke, hvad du præcist bruger på eksempelvis mad og telefonregninger, så et stramt budget vil bare give dig et nederlag med det samme.

3. Afdrag på gælden med den højeste rente først.

4. Hvis du skylder penge, så ring og sig, at de ikke kan få pengene lige nu. Forklar at du har et problem og lav en aftale. Tag tyren ved hornene - det er langt billigere end rykkergebyrer.

5. Hvis du har mulighed for at finde en ekstra indtægt til at betale den dyre gæld af med, så gør det.

Sådan undgår du at få en dårlig økonomi

1. Spar op til de ting, du køber i stedet for at købe dem på afbetaling eller låne pengene. På den måde kan du øge dit forbrug med 50 procent. Hvis du for eksempel køber en knallert på afbetaling, skal du afdrage både på den og betale renter - og så har du ikke råd til at tage på ferie.

2. Prioriter dine udgifter, så du har behov for det, du køber. Lav ingen impulskøb.

3. Hvis du er sådan en, der er let at friste, så skriv en liste over det, du har behov for. Og hold dig til listen, når du går i butikkerne!

4. Skab dig en pengereserve, så du faktisk har råd til at købe de nye vinterstøvler til halv pris på udsalg i stedet for at købe de allernyeste, når de kommer på hylderne. Tænk over hvad det koster ekstra at købe den nyeste model frem for modellen fra sidste år.

5. Stop op en gang i mellem og tænk på, at det faktisk ikke gør så meget, at du undlod at købe noget. Klap dig selv på skulderen.