Er din tandlæge en af de dyre?

Forskellen på samme behandling hos forskellige tandlæger kan være på tusinder af kroner

Der kan være meget at spare på at shoppe tandlæge, men det er de færreste, der skrifter til en anden klinik. (Foto: Finn vest Christensen © dr)

Der kan være flere hundrede procent at spare på tandlægeregningen, hvis man tjekker tandlægernes priser, inden man sætter sig i stolen og åbner munden.

På den offentlige sundhedsportal sundhed.dk skal tandlægerne offentliggøre priser på udvalgte behandlinger - og prisforskellene er markante. En plastfyldning på en kindtand koster max 550 kroner hos een tandlæge - og 3.000 kroner hos en anden. En operativ fjernelse af en tand - her svinger prisen fra max 700 kroner til 4.500 kroner. Selv lokalbedøvelse kan være tre gange dyrere hos nogle tandlæger end andre - fra 195 kroner til 620 kroner. Alle eksemplerne her er til-priser - altså det maksimale tandlægen vil kræve.Forskelle skyldes bl.a. huslejen Tandlægeforeningen forklarer de store prisforskelle med tandlægernes omkostninger og valg af materialer.

- Det er væsentlig dyrere i husleje at ligge på en fin adresse i det centrale København. Det er også dyrere i personale, end det er at ligge et sted i udkantsdanmark. Så priserne bliver fastsat ud fra en analyse af, hvad tandlægen har af omkostninger og forventninger måske til sin egen indtjening, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Så hvis man som patient er ligeglad med, om tandlægen har en flot opgang, så burde det vel egentligt være let nok at spare penge, ved simpelthen bare at gå efter det billigste tilbud. Og der er da heller ikke noget der tyder på, at en billig tandlæge er dårligere end en dyr.

- Der er ikke nogen steder, hvor vi kan se tandlægernes kvalitet. Du godt kan have en tandlæge, der kan koste rigtig mange penge og som ikke nødvendigvis er Danmarks bedste tandlæge. Og omvendt kan du også få en tandlæge, som er billig og som kan være en rigtig dygtig tandlæge, siger Sine Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Vi er trofaste tandlægepatienter Men selvom der kan være rigtig mange penge at spare, så rokker danskerne sig ikke, når det handler om deres tandlæge.

- Der er meget lidt bevægelighed. Forbrugerne har stor tillid til deres tandlæge, og de stopper ikke op indimellem og laver et pristjek. Det kunne vi rigtig godt tænke os, at forbrugerne gjorde i langt større grad, siger seniorrådgiver Sine Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Men næsten halvdelen af danskerne har haft deres nuværende tandlæge i mere end ti år - og 95 procent siger, at de vil bruge deres nuværende tandlæge igen. Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Kontorchef Niels Enemærke opfordrer patienterne til at gå mere kritisk til værks:

- Hvis tilliden fører til, hvad man kan kalde en blind tillid, hvor man ikke får undersøgt om man går til den bedste og den billigste tandlæge, så er det dårligt for konkurrencen. En væsentlig del af et godt konkurrencemarked er, at forbrugerne går aktivt efter den bedste og billigste tandlæge, siger Niels Enemærke til Magasinet Penge på DR1.

Magasinet Penge på DR1 tager fat på tandlægepriserne, i aften kl. 21.55 på DR1

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1157931400924049

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk