Erhvervskomet i Mærsk: Man bliver ikke slankere af at veje sig tit

Den magtfulde danske erhvervsmand Jim Hagemann Snabe forsøger altid at omdanne virksomheders problemer til at være 'fascinating'. Donald Trump er også fascinerende, siger han.

Jim Hagemann Snabe forventes at blive bestyrelsesformand for både Siemens og Mærsk inden for det næste år. (Foto: MICHAEL KAPPELER © Scanpix)

Den nye mand i spidsen for Mærsk bliver efter alt at dømme den 51-årige danske erhvervsmand med pæn international erfaring, Jim Hagemann Snabe.

Ud over sidde i bestyrelsen for en række internationale virksomheder, har Snabe en lang karriere i den store tyske softwarevirksomhed, SAP, hvor han stoppede i 2013 for helt at hellige sig bestyrelsesarbejdet.

Og så er han adjungeret professor på CBS, hvor DR Nyheder fanger ham onsdag morgen, kort efter Mærsk-gruppen i en selskabsmeddelelse har meddelt, at koncernen har mistet 13 milliarder kroner - og at Jim Hagemann Snabe er indstillet til at tage over for Michael Pram Rasmussen, der har været bestyrelsesformand for Mærsk i 14 år.

- Jeg er stolt over, at de har peget på mig. Jeg ser opgaven som utroligt spændende. Jeg har været et år i bestyrelsen og repræsenterer en form for international erfaring med at udvikle nye teknologier til at udvikle forretningen.

It i 27 år

Det, der særligt gør 51-årige Jim Hagemann Snabe attraktiv i de gråhårede bestyrelser, er, at han siden 1990 har arbejdet med it-udvikling. Og med den galopperende globalisering og digitalisering er der brug for et opdateret syn på en digital vej blandt i bestyrelserne. Og det har Snabe:

- Jeg har en hypotese om - som har vist sig at begynde at ske - at vi er på vej ind i en fase, hvor traditionelle virksomheder, som i virkeligheden agerer i en fysisk verden, begynder at udnytte digitale måder at arbejde på, så de kan udvikle deres forretning

- Det handler ikke om at gøre virksomheden digital. Men om at udnytte teknologien til at udvikle forretningen. Det kan være i forhold til at nå sine kunder eller i Siemens, hvor vi indhenter vibrationsdata, så vi mere nøjagtigt kan beslutte, hvordan den skal vedligeholdes og derved spare penge, siger Jim Hagemann Snabe.

Det er ikke mere end en uge siden, at Jim Hagemann Snabe blev udpeget til at blive bestyrelsesformand for den enorme tyske virksomhed Siemens. Nu skal han også sidde ved rorpinden i Mærsk samtidig med, han har en række bestyrelsesposter i andre selskaber.

- Det er krævende opgaver, men det er ikke opgaven at lede virksomheden operationelt. Det handler mere om at være med til at præge retningen, og på den måde er det ikke et fuldtidsjob, men et krævende job, og jeg har også sagt, at jeg vil fokusere på de to opgaver (Mærsk og Siemens, red.) fremover, siger Jim Hagemann Snabe.

Han vurderer de to formandsposter til hver at udgøre et halvtidsjob.

Veje og måle, når det giver mening

Men man kan også få for meget digitalisering, mener Snabe.

- Vi skal ikke helt væk fra at måle. Men jeg tror, at hvis man virkelig skal udvikle potentialet, så skal man have medarbejdernes potentiale udviklet. Man bliver ikke slankere af at veje sig tit. Man bliver ikke bedre af at veje og måle ting. Det handler om at blive bedre til det, der er afgørende for ens succes for fremtiden, siger Jim Hagemann Snabe.

Et tilbagevendende ord i Snabes ordforråd er 'fascinating'. Når virksomheder løber ind i problemer, bruger han 'fascinating' som arbejdsredskab, fordi man tvinger sig selv til at "søge hvad der er for muligheder".

Derfor er USA's nye præsident Donald Trump også fascinating, siger Jim Hagemann Snabe:

- Trump er i hvert fald fascinating. Det er en kompliceret politisk situation. For virksomheder er det altid problematisk, når man ikke kender spillereglerne. De kan næsten leve med de fleste spilleregler, men netop det ukendte er vanskeligt at indordne sig under, siger Jim Hagemann Snabe.

Facebook
Twitter