Tema Skat i krise

Erhvervskorrespondent: Revisorerne leverer svadaer af Egon-Olsen-karakter

Rigsrevisionen lægger ikke fingre imellem i deres sønderlemmende kritik af Skat - og nu også Skatteministeriet.

- Det har generelt været en meget følelsesladet forestilling, siger DR's erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg.

Amatøragtigt. Utilstrækkeligt. Værste sag i 24 år.

Det er blot nogle af de beskrivelser, som Rigsrevisionen og Statsrevisorerne bruger til at betegne den skandale, som har tegnet sig i Skat. Også DR's erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg, mærkede til pressemødet i dag, hvordan sagen har skabt røre:

- Revisorerne har på mange måder afleveret en svada, som man kun er vant til at høre Egon Olsen fra Olsenbanden fyre af. De kalder risikostyringen i Skat "helt utilstrækkelig" og "amatøragtig". Det har generelt været en meget følelsesladet forestilling, hvor der er blevet brugt nogle virkelig slagkraftige ord, siger han.

For første gang skyder man mod departementet

Ifølge en rapport, som Rigsrevisionen har præsenteret i dag, har Skat og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat været "meget kritisabel". Blandt andet har Skat udbetalt 3,2 milliarder kroner på trods af, at Skat havde modtaget oplysninger om den formodede svindel i flere måneder.

- Statsrevisorerne siger, at de aldrig nogensinde i deres tid har set en større skandale i en dansk offentlig administration, og sagen får helt sikkert ikke lov til at stoppe her. Oppositionen har været helt oppe i det røde felt, efter mødet hos statsrevisorerne, siger Thomas Svaneborg.

Det nyeste i sagen er, ifølge DR's erhvervskorrespondent, at man for første gang for alvor skyder tilbage mod departementet. Tidligere undersøgelser har ellers udelukkende peget på, at der er foregået store fejl i styrelsen Skat.

- Nu skyder revisorerne direkte mod departementet, som de mener har fået mindst ni advarsler, som han burde have reageret på, siger Thomas Svaneborg.

Skatteminister Karsten Lauritzen har indtil videre holdt hånden over departementschefen, men det er endnu uvist, hvorvidt den hårde kritik medfører fyringer. I alt er 9,1 milliarder kroner forsvundet fra statskassen.