Kan du klistre en app eller et stykke software solidt sammen, så er chancerne meget store for, at du kan få dit drømmejob.
I Danmark og flere europæiske lande er der nemlig voldsom mangel på it-uddannede, som i værste fald kan sætte væksten i stå for it-firmaerne. Skolerne, der uddanner dem, kan ellers godt uddanne endnu flere. Problemet er bare, at de ikke må.
Det oplever man lige nu på Erhvervsakademiet Sydvest. Her har man plads til 78 studerende på akademiernes tre it-uddannelser.
Men allerede nu har man fået så mange ansøgere til efter sommerferien, at 100 vil blive afvist – selvom de havde det som førsteprioritet. Det skyldes alene den årsag, at ansøgerne er engelsksprogede.
Rektor: Det er jo ærgerligt
- Vores fornemmeste opgave er at levere de nødvendige kompetencer til erhvervslivet i vores område. Vi ved, at de fleste virksomheder har problemer med at få den nødvendige arbejdskraft på it-området, og derfor er det jo ærgerligt, at vi ikke giver dem mulighed for det, siger Henrik Larsen, rektor ved Erhvervsakademiet Sydvest.
Problemet er ifølge ham, at Folketinget har skåret på antallet af pladser til engelsksprogede. Det har man gjort for at nedbringe SU-udgifterne til EU- og EØS-borgere, som tager til Danmark for at studere, men som efter studiet igen forlader Danmark og deres SU-gæld - uden at betale den tilbage.
Henrik Larsen mener, at regeringen og Folketinget skal få ændret på reglerne i en fart, så der er mulighed for at få mange flere udenlandske studerende ind. Han er klar over, at der er risiko for, at nogle efterlader SU-gælden i Danmark, men problemet er han også klar til at løse.
- Vi er villige til at lave en ordning, hvor vi optager det antal, som vi kan sende ud at virke i dansk erhvervsliv, så de kan lave vækst her vestpå, siger han.
Han forklarer, at uddannelsen varer to et halvt år, og at en eventuelt tabt SU-gæld derfor hurtigt er tjent hjem.
Virksomhedsdirektør: Vi skal have uddannet nogle flere
I Jakob Loses virksomhed, Webitall, i Esbjerg kender man alt til manglen på dygtige it-hænder.
- Over det sidste stykke tid har vi haft tiltagende problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det kan komme til at betyde, at vi må takke nej til ordrer, og dermed bliver væksten mindre, siger han.
Han fortæller, at de unge, nye talenter bliver revet væk, allerede inde de er færdiguddannet.
- Så vi skal simpelthen have uddannet nogle flere, siger Jakob Lose.
Dansk Industri: Det er rigtig dumt
Det er på ingen måde kun i Sønderjylland, at it-uddannede kan være jobkræsne. Rikke Hougaard Zeeberg, der er branchedirektør i DI Digital, siger at fire ud af fem danske virksomheder mangler it-specialister lige nu. Og det bliver kun værre.
For i EU er der også mangel på dem, og beregninger fra EU viser, at der i 2030 skal være 20 millioner flere it-specialister, hvis udbuddet skal matche efterspørgslen.
Derfor kalder hun det "rigtig dumt", at 100 ansøgere ikke kan komme ind på erhvervsakademierne i Sønderjylland, når de ellers har søgt det som førsteprioritet.
- Vi har undersøgelser, der viser, at dem, der bliver afvist på en it-uddannelse, de vælger at læse en anden uddannelse end en it-uddannelse. Og det er jo virkelig en skidt ting, når virksomhederne skriger efter dem, og vi ved, at manglen kun bliver større, siger Rikke Hougaard Zeeberg.
Ifølge sekretariatschefen for Danske Erhvervsakademier, Michael Rugaard, er det kun på erhvervsakademierne i Aarhus og i Sønderjylland, at engelsksprogede kan uddannes.
- Vi har fået fjernet vores mulighed for at have engelsksprogede uddannelser bortset fra meget få steder. Vi kunne godt uddanne flere af dem og gøre det over hele landet, så virksomhederne kan få flere af dem, de mangler, siger han.
Ministeren er ærgerlig
Forsknings- og uddannelsesminister fra Moderaterne, Christina Egelund, kan godt forstå frustrationerne.
- Jeg er super ærgerlig over, at man blev nødt til at gøre det dengang. Jeg er helt enig i, at det kan blive problematisk, siger hun.
Ministeren håber på en fremtid med flere udenlandske studerende, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft. Og det er noget, regeringen er ved at kigge på, fortæller hun.
- Regeringen lægger i sit udspil op til, at antallet af internationale studerende skal øges igen. Det kan godt være, vi er nødt til at kigge på yderligere tiltag også, siger Christina Egelund.
Hun kan dog ikke garantere, at der vil komme flere pladser til internationale IT-studerende.
- Man skal løbende tilrette politik og tage bestik af virkeligheden. Og det er det her et godt eksempel på. Men foreløbig er vi nødt til at respektere den politiske aftale, der er indgået. Sådan er virkeligheden, når et flertal har besluttet sig for noget, siger ministeren.