Erhvervslivet: Tyske coronarestriktioner er dybt bekymrende

Nye tyske rejserestriktioner kan sætte en stopper for vigtige forretningsrejser.

Den stigende coronasmitte i Danmark får nu konsekvenser for danske virksomheders muligheder for at sælge deres produkter i udlandet, og det vækker bekymring i brancheorganisationen Dansk Industri.

Onsdag indførte Tyskland skærpede rejserestriktioner for både danske turister og erhvervsrejsende. I første omgang gælder restriktionerne kun rejsende fra Region Hovedstaden. Hvis de rejser til Tyskland, skal de i 14 dages karantæne.

- Det er alvorligt, og det føjer endnu en brik på vores bekymringskurve. Det kan gøre det sværere for virksomhederne at sende medarbejdere afsted. I yderste konsekvens taber vi kunder, for der står andre virksomheder, der er parate til at tage over, siger Michael Svane, der er direktør for transport og infrastruktur i Dansk Industri.

Karantænen på to uger kan dog undgås, hvis man kan fremvise en negativ coronatest, som er maksimalt 48 timer gammel, når man rejser ind i Tyskland.

De nye restriktioner er et slag mod danske eksportvirksomheder, der i forvejen er pressede af coronakrisen. Tyskland er nemlig det land, som Danmark eksporterer suverænt flest varer til. I 2019 eksporterede vi varer for svimlende 106 milliarder kroner til Tyskland. Det er næsten 15 procent af alle de varer, som Danmark eksporterer.

Se Michale Svane forklare, hvorfor fysiske møder er vigtige.

Og ifølge Dansk Industri er det langt fra alle kundekontakter, som kan klares på afstand.

- Der er en række kundekontakter, som ikke kan bare laves på de virtuelle møder. Det gælder blandt andet, når man sælger et anlæg, der skal finjusteres og tjekkes efter. Det kan man ikke bare klare hen over en skræm eller en telefon. Det kræver et fysisk møde, siger Michael Svane.

De tyske restriktioner gælder kun rejsende fra Region Hovedstaden, men Michael Svane frygter, at restriktionerne vil brede sig.

- Vores bekymring er, at andre dele af Danmark følger med. Vi har rigtig mange virksomheder i Jylland, som eksporterer og har direkte kontakt til tyske kunder, siger han.

Derfor har han et klart ønske til myndighederne.

- Det kræver, at sundhedsmyndighederne stepper op, så testmulighederne er til stede. Ikke kun i Danmark men også i andre lande. Hvis testadgangen ikke er tilstrækkelig, dæmper man rejseaktiviteten, og så mister man kunder i sidste ende, siger Michael Svane.

Facebook
Twitter