Erhvervsminister skyder bankdirektørs drøm ned: For voldsomt at forbyde kontanter

Regeringen har ingen planer om at udmønte Jyske Bank-direktørs forslag om et kontantløst samfund i 2025.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov mener, at regeringen understøtter den digitale udvikling. Et forbud mod kontanter er dog for stort et skridt at tage, siger han. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mønter og sedler spiller en mindre og mindre - men stadig berettiget rolle i det danske samfund. Og derfor skal kontanter ikke forbydes.

Sådan lyder reaktionen fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) på den omdiskuterede kronik, som Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam står bag i dagens Jyllands-Posten.

- Vi er ikke klar til at forbyde kontanter. Jeg synes ikke, man skal undervurdere, at kontanter stadig betyder meget for særligt små erhvervsdrivende og ikke mindst for ældre mennesker, siger ministeren til DR Nyheder.

I sin kronik foreslår Anders Dam, at Folketinget forbyder brugen af kontanter som betalingsmiddel i Danmark fra 1. januar 2025.

Han konkluderer, at et kontantløst samfund vil være et effektivt våben mod flere former for kriminalitet - lige fra hård berigelseskriminalitet til sort arbejde.

Mindre berigelseskriminalitet, prostitution og sort arbejde

Uden kontanter vil der være mindre berigelseskriminalitet og prostitution, fordi det gør det besværligere at omsætte "varerne" uden at efterlade sig spor,

Jyske Bank-direktøren peger desuden på, at der vil blive udført mindre sort arbejde, fordi afregningen kun kan foregå i naturalier.

I et kontantløst samfund vil finansiering af terror også blive mere besværlig - og det vil betyde store besparelser hos politiet og pengeinstitutterne, der bruger mange ressourcer på at afsløre og indberette mistænkelige aktiviteter.

Det samme gælder for overvågningen af hvidvask, der vil blive lettere og mere præcis, fordi de mange mistænkelige transaktioner, der involverer kontanter, vil blive fjernet fra afrapporteringen.

Endelig vil Nationalbanken kunne spare udgifterne ved at forsyne danskerne med mønter og sedler, lyder det fra Anders Dam, der foreslår nedsættelse af en kommission, der kan udrede fordelene og ulemperne.

Jarlov: Ny betalingslov er tilstrækkelig

Ifølge betalingsloven er butikker, restaurationer og andre forretningsdrivende forpligtede til at tage imod kontanter fra klokken 06 til 22.

Folketinget vedtog dog sidste år, at butikker i særligt røveriudsatte områder kan afvise kontanter fra klokken 20.

Med betalingskort og mobile betalingsløsninger som de eneste gangbare betalingsmidler i supermarkeder, kiosker og andre butikker, er butikkerne mindre interessante for røvere.

Og den nye betalingslov er tilstrækkelig, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov.

- Umiddelbart har regeringen ikke planer om flere skridt hen imod at forbyde kontanter. Det er for voldsomt. Og jeg tror ikke, vi inden for en overskuelig fremtid får et kontantløst samfund, selvom det er helt åbenlyst, at der er en udvikling, hvor kontanter spiller en mindre og mindre rolle, siger han.

Facebook
Twitter