Efter kritik af nye låneregler i københavnsområdet og Aarhus vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bløde op på indførslen af de nye regler.
- Jeg har noteret mig, at der er udtrykt bekymring for, om styresignalet virker hårdere end tilsigtet, siger Brian Mikkelsen til DR Nyheder.
Derfor vil ministeren indføre de nye regler gradvist og ikke med det samme fra 1. oktober, som det ellers var planen.
- Jeg har besluttet mig for, at vi gennemfører det med en trappemodel. Det vil sige, at det bliver ikke indført fra en dag til en anden. Vi gør det over en længere periode, så der ikke er en "stop and go"-politik. Så vi ændrer altså ved gennemførelsen af styresignalet (reglerne, red.) nu, siger Brian Mikkelsen.
De nye regler gør det svært for folk med en gæld højere end fire gange årsindkomsten at finansiere boligkøbet i københavnsområdet eller Aarhus med variable lån og afdragsfrihed, og de skulle træde i kraft 1. oktober.
I morgen vil ministeren også mødes med brancheorganisationen Finans Danmark, der repræsenterer banker og realkreditinstitutter, for at tale nærmere om reglerne.
- Derfor har jeg også taget initiativ til, at vi mødes med Finans Danmark i morgen, lørdag, for at se på, om vi kan blive enige om datagrundlaget for styresignalet (reglerne, red.), siger ministeren.
På mødet skal det også lægges fast, hvor lang tid de nye regler nu skal indføres over.
Regeringen besluttede selv at indføre de nye regler i sommer, og reglerne skal modvirke, at for mange mennesker ender med stor gæld, hvis der kommer en ny boligkrise.
Det går ministeren stadig op i.
- Det er selvfølgelig vigtigt, at vi handler rettidigt og ansvarligt, så vi ikke udsætter danskerne for et overophedet boligmarked, hvor vi igen risikerer, at folk skal gå fra hus og hjem. Men vi skal altså gøre det på en fornuftig og ansvarlig måde, lyder det fra Brian Mikkelsen.
Kritikken af lånereglerne, som blandt andet flere borgmestre har fremsat, har dog givet stof til eftertanke.
- Jeg er bekymret for, at det ville betyde, at nogle familier ikke længere kan optage lån for at komme ind på boligmarkedet, siger han og tilføjer senere:
- Det, der er helligt for danskerne, er, at man kan blive boende i sin bolig, og man kan komme ind på boligmarkedet. Derfor gør vi det her med en trappemodel. Vi gør det ikke bare fra en dag til en anden.
Opdateres