Erhvervsordførere tager skarpt afstand fra TDC’s hovedejer: Vanvittig måde at køre forretning på

Investeringsbankens deltagelse i tømning af Europas statskasser møder fordømmelse på tværs af Folketinget.

Ordfører på tværs af Folketinget tager afstand fra investeringsbanken Macquarie, der er hovedejer af den danske telekoncern TDC. (© DR Nyheder)

Afsløringen af den australske investeringsbank Macquaries medvirken til den skattefidus, der har trukket milliarder af kroner op af de europæiske landes statskasser, vækker afsky på Christiansborg.

En række erhvervsordførere tager nu afstand fra banken, der tidligere på året købte den danske telekoncern TDC sammen med pensionsselskaberne ATP og PFA samt pensionskassen PKA.

- Det ærgrer mig, at de her mennesker, der har haft mulighed for at tjene penge i Danmark, aktivt har valgt at hjælpe til med den her form for svindel. Og jeg synes, at danske pensionskasser og andre, der er partnere med det her selskab, skal overveje, om de har lyst til det fremover, siger Jesper Petersen fra Socialdemokratiet.

DR kan i dag i samarbejde med 18 andre medier i Europa afsløre, at Macquarie er en af de banker, der selv aktivt har organiseret den fidus med udbytteskat, som har ramt Europas statskasser, og som myndighederne i flere lande betragter som bedrageri.

’Vanvittig måde at køre forretning på’

Ifølge dokumenter og kilder har Macquarie været involveret i formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat mod i hvert fald Tyskland, Schweiz og Frankrig, og banken har ifølge interne papirer tjent minimum tre milliarder kroner på fiduserne.

- Jeg synes bare, at det er en dybt vanvittig måde at køre forretning på, siger Alternativets erhvervsordfører, Rasmus Nordqvist.

Der er ikke beviser for, at den australske investeringsbank har været involveret i svindlen mod den danske statskasse, der har kostet de danske skatteydere 12,7 milliarder kroner.

Men DR kan dokumentere, at banken har finansieret en række amerikanske pensionskasser, der i 2011 forsøgte at trække 2,3 milliarder kroner op af den tyske statskasse.

Macquarie er samtidig en af verdens største investorer i infrastruktur, eksempelvis har banken ejerandele i veje, jernbaner, lufthavne og energiselskaber. Blandt andet i Tyskland.

- De har jo sådan set benyttet chancen til at fiske penge op af statskasser i forskellige lande for bagefter at købe sig ind i selskaber i de selvsamme lande, siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

SF og DF kalder erhvervsminister i samråd

I Danmark har Macquarie tidligere været en omdiskuteret ejer af Københavns Lufthavne, som investeringsbanken ejede i 12 år frem til 2015.

En lukrativ forretning, viser en tidligere beregning fra Sydbank, der vurderer, at banken nåede at trække omkring 12 milliarder kroner ud af lufthavnen.

I 2011 kunne Politiken afsløre, at Macquarie år efter år sendte et trecifret millionbeløb i skattely og dermed uden om den danske statskasse.

Efter den aktuelle afsløring af Macquaries rolle i den internationale fidus med udbytteskat vil SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, ligesom Dansk Folkeparti, nu have erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at sådan nogle forbrydersyndikater skal have snablen nede i dansk infrastruktur, siger hun.

Alternativets erhvervsordfører Rasmus Nordqvist mener, der er behov for et mere kritisk blik på, hvem der køber danske infrastruktur.

- For det første mener jeg slet ikke, at man skulle have solgt infrastruktur. Nu har man så gjort det, så må vi se, hvordan man kan rette op på det, siger han.

Macquarie og ATP henviser til skriftlige svar

Macquarie har over for DR afvist at give interview. I stedet henviser investeringsbanken til en pressemeddelelse fra hjemmesiden, hvor banken bekræfter at være omfattet af en tysk efterforskning.

Investeringsbanken erkender at have deltaget i såkaldt CumEx-handel fra 2005 til 2009, hvor banken tjente 400 millioner euro, omkring tre milliarder kroner.

Macquarie skriver, at den i den forbindelse har løst sit mellemværende med de tyske myndigheder.

Angående den seneste sag forklarer Macquarie, at banken søgte ekstern juridisk rådgivning og havde opfattelse af, at den handlede i god tro.

ATP har på vegne af konsortiet med PFA og PKA sendt et skriftligt svar, hvor pensionsselskabet blandt andet skriver:

- De oplysninger, vi har fået fra DR om sagen, gør indtryk og indgår i vores samlede vurdering af Macquarie som fremtidig investeringspartner.

Selskabets chef for alternative investeringer Ulrik Weuder tilføjer:

- Det er helt afgørende, at vores medlemmer og kunder kan være forsikrede om, at ingen af investorerne i TDC har mulighed for at trække skattefri udbytter ud uden de danske myndigheders godkendelse.

Facebook
Twitter