Erhvervsorganisationer vil udbetale indefrosne feriepenge: Skal give os lyst til at købe mere

Hvis pengene skal gøre en forskel, skal danskerne bruge dem på forbrug og ikke spare dem op, peger DR's økonomikorrespondent på.

Indefrosne feriepenge skal sætte gang i danskernes lyst til at købe. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Hvis der skal gang i de økonomiske hjul på bagkant af coronakrisen, skal danskerne i gang med at svinge dankortet igen.

Derfor har Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslået at få staten til at udbetale en pulje af indefrosne feriepenge her og nu. Pengene er en slags tvangsopsparing, der skulle have været udbetalt, når vi går på pension.

- Danske virksomheder og dansk økonomi er hårdt ramt af coronakrisen. Der findes ingen hurtige genveje til at genoprette Danmark, og derfor skal vi spille på alle tangenter, siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.

Erhvervslivets to andre interesseorganisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, bakker også op om forslaget, som, hvis det bliver til virkelighed, vil frigive 55 milliarder kroner efter skat. Penge, der kan sendes ud til danskerne, som så pludselig står med lidt flere penge mellem hænderne.

Skal give os lyst til at shoppe

Idéen med at frigive de indefrosne feriepenge er at sætte ekstra skub i danskernes købelyst, forklarer DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder:

- De mange milliarder skal få gang i danskernes forbrug. Man håber, at de uventede penge vil få os alle til at købe ting, som vi ikke ville have købt ellers og dermed sparke gang i økonomien på et tidspunkt, hvor vi ellers holder på pengene, fordi vi er bekymrede.

Den større købelyst kommer erhvervslivet til gavn, forklarer Casper Schrøder:

- Forestil dig for eksempel en tøjbutik, der har stået tom, fordi mange holder igen med pengene. Nu dukker der pludselig kunder op for at købe bukser og kjoler. Det er godt for butikken – men også for virksomheden, der laver produkterne, siger han.

Penge skal ikke ende i madrassen

Coronakrisen har sat en gevaldig kæp i hjulet på en ellers god periode for dansk økonomi. 42.000 har mistet deres arbejde siden 11. marts, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Selv i det mest optimistiske scenarie vurderer De økonomiske vismænd, at dansk økonomi vil skrumpe med 3,5 procent på grund af corona. I værste fald op til 5,5 procent.

Hvis de indefrosne feriepenge skal gøre gavn i økonomien nu og her, kræver det dog, at danskerne så rent faktisk bruger pengene på forbrug. Skrækscenariet er, at danskerne er så bekymrede for fremtidsudsigterne i dansk økonomi, at indefrosne feriepenge i stedet bliver sparet op.

Det er der en risiko for – men det er ikke det mest sandsynlige, forklarer Casper Schrøder:

- Danskerne kommer ikke til at sy alle pengene ind i madrassen. Men den nøjagtig effekt på økonomien kender vi ikke. Vi gjorde noget lignende midt i finanskrisen, hvor de såkaldte SP-midler – den særlige pensionsopsparing – blev frigivet. Forskning tyder på, at ca. 60 procent af pengene gik direkte til forbrug.

’Jeg ville købe en kjole’

På Amager Strand møder DR Karin Kuch, der er socialpædagog og psykoterapeut. Hun synes, det er en god idé at udbetale pengene. Men de skal bruges fornuftigt, siger hun:

- Vi kører på meget lavt blus i øjeblikket, så hvis de skulle bruges, vil det være på mad og drift af huset. Jeg ville ikke forandre noget (og købe mere eller mindre, red.).

Laura Poulsen, der i øjeblikket er på barsel, vil heller ikke styrte ud og shoppe, hvis hun fik flere penge mellem hænderne:

- Lige nu tager man jo ikke på ferie. Så jeg vil bruge dem på noget, man laver herhjemme, tror jeg.

Laura Poulsen vil ikke shoppe mere, end hun plejer, hvis hun fik ekstra penge mellem hænderne.

Det er helt naturligt, hvis danskerne er lidt tilbageholdende med at styrte ud og bruge penge i øjeblikket, siger Casper Schrøder:

- Vi har aldrig stået i en situation, som denne. Det gør folk bekymrede – og det smitter også af på deres økonomiske beslutninger. Men folk vil nok også have en tendens til at lyde mere sparsommelige, end de viser sig at være, når det kommer til stykket.

Og den analyse er der opbakning til fra Katinka Søby, der går i 3.g. Hun har netop afleveret en SRP-opgave og får sig derfor en velfortjent gåtur i solskinnet på Amager Strand.

Fik hun en ekstra pose penge mellem hænderne, ville hun forkæle sig selv:

- Jeg ville købe en ny kjole eller et par sko eller et eller andet, jeg ikke mangler. Jeg ville med garanti bruge dem. For nu har jeg lige afleveret SRP i aftes, og jeg tænker egentlig også, jeg fortjener at bruge nogle penge på noget, jeg gerne vil have. Også selvom jeg ikke har brug for det, siger hun.

Opbakning fra Christiansborg

I den konkrete model, som Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening foreslår, skal staten lægge ud for de indefrosne feriepenge, selvom det egentlig er op til virksomhederne at tilbageholde pengene.

Og det er en fin måde at gøre det på, for på den måde undgår man at fjerne likviditet fra virksomhederne. Det mener Venstres finansordfører Torsten Schack:

- Forslaget nu, hvor det er staten, der går ind og lægger penge ud, gør, at vi er ude over min bekymring, der var, at vi tømte kasserne hos virksomhederne. Så det nye forslag her er langt bedre, siger han.

Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti bakker også op om forslaget, mens regeringen også er positiv - hvis den konkrete model viser sig at være lovlig i forhold til EU-regler, forklarer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

- Vi er altid meget lydhør, når arbejdsmarkedets parter kommer med fælles indstillinger til forskellige tiltag, siger han.