Ernst har fået 6.000 kroner ved en fejl, men staten er ligeglad med pengene

Har du uberettiget fået varmecheck, må du beholde pengene, lyder svar fra Energistyrelsen.

Ernst Nielsen har netop modtaget hjælp til gasregningen, selvom han har skrottet sit gasfyr.

6.000 skattefrie kroner.

Det er, hvad Ernst Nielsen og hans kone netop har modtaget som hjælp til gasregningen.

Problemet er bare, at parret fra Horsens i lang tid slet ikke har betalt en gasregning.

Allerede for halvandet år siden slap de af med det dyre gasfyr og fik billigere fjernvarme i stedet.

Så da penge fra den såkaldte varmecheck i denne måned dumpede ind på kontoen, kom det derfor bag på Ernst Nielsen.

- Jeg synes, det er forkert. Det var da bedre at give pengene til nogen, som har brug for dem, siger han.

Fejl giver gratis gaspenge

I de seneste dage er der sendt 2,4 milliarder skattekroner ud til 411.000 husstande i form af de såkaldte varmecheck på 6.000 kroner.

Men de 6.000 kroner er også endt hos boligejere, der for længst har skrottet gasfyret og fået fjernvarme - og som i mange tilfælde derfor ikke burde få varmechecken.

Det er sket, fordi oplysningerne i det såkaldte BBR-register ikke er blevet rettet, da fjernvarmen i sin tid blev sat til.

Energistyrelsens regnemaskine har derfor automatisk sendt pengene afsted, som om der stadig var et gasfyr, selvom fyret er pillet ned.

Ernst Nielsen fortæller, at han slet ikke kendte til fejlen i BBR, før han modtog varmechecken.

- Jeg regnede med, at når VVS-manden sendte papirerne ind til fjernvarmeselskabet, så ordnede de det med kommunen, siger Ernst Nielsen.

Det har ikke været muligt at få præcise tal for, hvor mange danskere der har modtaget varmechecken uden at have gasfyr.

Men ved årsskiftet var der opført 61.000 gasfyr i Bygnings- og Boligregistret, som rent faktisk var blevet skrottet.

Hvor mange af beboerne i de 61.000 bygninger der har fået varmechecken, ved vi ikke. Det afhænger af, om husstandens samlede indkomst er under 650.000 kroner.

Styrelse: Lad vær med at kontakte os

Selvom det er kommunerne, der står for BBR-registret, så skal man som boligejer selv gå ind og rette oplysninger om sin bolig.

Bagefter skal kommunen så godkende ændringer i registret.

Men selvom ejere selv har pligt til at opdatere forkerte BBR-oplysninger, så må de alligevel gerne beholde den varmecheck, som de aldrig skulle have haft.

Belønningen på 6.000 kroner for at have rod i ens BBR-registrering er nemlig skrevet ind i loven om varmechecken.

Samtidig skriver Energistyrelsen i et svar til DR Nyheder, at styrelsen kun kigger på, hvad der var registeret som varmekilde for en bolig ved skæringsdatoen for deres opgørelse den 1. januar 2022.

Så selvom man flytter, skifter varmekilde eller tjener over indkomstgrænsen, ændrer det ikke på, om en husstand i styrelsens øjne er berettiget eller ej.

- I forlængelse heraf skal borgerne ikke rette henvendelse ved ændringer i de nævnte forhold, idet ændringer som udgangspunkt ikke påvirker, hvorvidt husstanden er berettiget, skriver Energistyrelsen.

Så selvom Ernst Nielsen faktisk gerne vil betale pengene tilbage til staten, er det slet ikke muligt.

- Det er meget mærkelig måde at bruge skattepenge på, siger Ernst Nielsen.

Professor: Etisk er det problematisk

Professor i forsyningsret ved SDU Bent Ole Gram Mortensen kalder det højst usædvanligt, at staten ikke vil rette op på fejl, hvor ejere uden ret har fået udbetalt varmecheck.

- Der vil være en hel del, der ikke har registreret, at de har fået en anden opvarmningsform. De får uberettiget 6.000 kroner i tilskud.

- Men det har man fra statens side forudset. For man har skrevet paragraffer ind, der i bund og grund siger, at vi ikke gider tilbagesøge det her beløb, hvis det er blevet fejludbetalt, siger han.

Ifølge Bent Ole Gram Mortensen så kan forklaringen være, at staten simpelthen anser det for at være for dyrt at administrere, hvis udbetalinger af varmecheck også skal kontrolleres, så kun de rigtige forbrugere får pengene udbetalt.

- Man kan sige, at den dovne eller den, der ikke har evnet at registrere i BBR, får en gevinst. Og det, kan man rent etisk sige, er problematisk. Men administrativt er det en fordel. For det koster penge at administrere penge, siger professor Bent Ole Gram Mortensen.