Estisk politi konfiskerer 15 millioner hos tidligere Danske Bank-ansat

Anklagemyndigheden i Estland har sigtet i alt 12 tidligere ansatte i banken.

Igennem en årrække er Danske Bank blevet brugt til at hvidvaske op mod 53 milliarder danske kroner igennem deres estiske filial i Tallinn. Her reportage fra den estiske hovedstad. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Myndighederne i Estland har i juli måned beslaglagt et stort millionbeløb hos en tidligere ansat i Danske Banks skandaleramte estiske filial.

Det skriver Berlingske, der citerer den estiske avis Eesti Ekspress.

Ifølge Eesti Ekspress drejer det sig om 2 millioner euro (svarende til 15 millioner kroner, red.) fra en lettisk bankkonti. Kontoen tilhører et skotsk selskab, der er ejet af den tidligere Danske Bank-medarbejder, skriver avisen.

Og overfor DR Nyheder bekræftes beslaglæggelsen af Olja Kivistik fra den estiske anklagemyndighed, som er i gang med deres efterforskning af hvidvaskskandalen.

Anklagemyndigheden oplyser videre, at efterforskningen af sagen stadig er i gang.

Tolv tidligere ansatte er sigtet i Estland

I Estland har anklagemyndigheden efterforsket sagen siden sidste år, og der blev konfiskeret værdier for 1,5 millioner euro i december måned, hvor myndighederne tog pant i en række ejendomme og lejligheder.

Indtil videre er 12 tidligere ansatte i bankens estiske filial sigtede. 11 er mistænkt for hvidvask, og en enkelt er mistænkt for bestikkelse, oplyser Olja Kivistik i mailen til DR Nyheder.

Estlands anklagemyndighed mener, at de tidligere ansatte er involveret på forskellige niveauer. Ens for de sigtede er det dog ifølge anklagemyndighederne, at de mod betaling har hjulpet bagmænd med at gennemføre mistænkelige pengeoverførsler.

I Danmark er ni forhenværende chefer sigtet

Mens centrum for den estiske efterforskning er tidligere ansatte i Danske Bank i Estland, der kan have stået i ledtog med kriminelle, drejer politiets efterforskning i Danmark sig om den manglende kontrol med hvidvask, påpeger erhvervskorrespondent i DR, Jakob Ussing:

- I Danmark fokuserer Bagmandspolitiet på banken og ledelsens ansvar for den manglende kontrol. Samt om hvorvidt banken burde have orienteret myndigheder om problemerne i Estland langt tidligere, og om banken skulle have lukket ned for de problematiske kunder i den estiske filial meget hurtigere.

Politiet har foreløbigt rejst sigtelse mod Danske Bank og ni tidligere chefer.

Danske Bank risikerer milliardbøder

Fordi ledelsen i Danske Bank fik flere advarsler om "mistænkelige pengeoverførsler" så tidligt som i 2013 uden at reagere hurtigt nok, kan banken stå til bøde for brud på hvidvaskloven. Det efterforsker Bagmandspolitiet i øjeblikket.

Også de amerikanske myndigheder efterforsker banken.

Blandt andet det amerikanske justitsministerium, der typisk undersøger, om folk på amerikanske sanktionslister har sendt mistænkelige penge gennem banken. Også det amerikanske børstilsyn gransker sagen. Det handler om, hvorvidt banken har adviseret børsmarkedet om problemerne i Estland i tide.

Finder myndighederne, at der er tale om lovovertrædelser, risikerer banken bøder i milliardklassen fra USA, der tidligere har givet klækkelige milliardbøder i hvidvasksager.

Facebook
Twitter