EU advarer unge mod at farve hår

Allergi er en folkesygdom og et stigende problem. En af synderne er hårfarvningsmidler. Nu fraråder EU børn og unge under 16 år mod at farve hår.

Hver 20. der farver hår får allergi. EU advarer nu børn og unge under 16 år mod at farve hår. (Foto: colourbox.com)

Allergi er en folkesygdom og et stigende problem. I 2020 ventes Antallet af allergikere og folk med astma at stige til over to millioner, vurderer Statens institut for Folkesundhed.

En af synderne er hårfarvningsmidler. Nu fraråder EU børn og unge under 16 år mod at farve håret. For hver tyvende, der farver håret ender med at få en allergisk reaktion. Halvdelen af befolkningen har farvet deres hår.

Kradse sager

Det er da også kradse sager, der kommer i hårfarvningsmidlerne, når man lige ser bort fra de allermest narturlige som henna og valnød, fortæller Heidi Søsted. Hun er Forskningsleder ved Videnscenter for frisører og kosmetikere.

- Hvis du skulle gå ud og købe det hos en kemikaliefabrik, så ville der være et dødningehoved på, fordi det er så giftigt, siger Heidi Søsted.

Nyt EU-direktiv

EU har netop vedtaget et direktiv, der skal hjælpe forbrugerne lidt på vej.

Det går ud på, at de hårfarvningsprodukter, der indeholder stærkt og allergifremkaldende stoffer de skal have nogle ekstra mærker på i form af advarsler og en af de advarsler der kommer på er at dette produkt er ikke egnet til unge under 16 år, siger Lærke Ambo Nielsen, farmaceut i Miljøstyrelsen.

Lige skadeligt

Det betyder ikke, at børn og unge under 16 år er mere udsatte for allergi. Men i EU har man vurderet at unge under 16 ikke selv er i stand til at vurdere de mulige konsekvenser. Direktivet gælder fra 1. november 2011, men en overgangsordning betyder, at det først vil være trådt fuldt i kraft 1. november 2012.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter