EU-afgørelse kan gøre dansk el til den nye nordsøolie

Direktøren for Dansk Energi glæder sig over nye muligheder for at eksportere grøn energi til tyskerne

Med EU-afgørelsen er der nu meget bedre muligheder for at eksportere den danske vindmølleenergi til udlandet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager har med en afgørelse i dag sørget for at åbne det tyske marked for dansk produceret vindmølleenergi. Den tyske netoperatør TenneT kan ikke længere blokere for den danske strøms vej ind på det tyske marked.

Selvom det ikke kommer den danske forbruger til gode i form af billigere strøm, er administrerende direktør for Dansk Energi, Lars Aagard, overbevist om, at afgørelsen er en stor gevinst for det danske samfund.

- Umiddelbart så stiger prisen en lille smule herhjemme på energi på grund af afgørelsen. Det handler om udbud og efterspørgsel. Men det er så lidt, at den enkelte forbruger ikke kommer til at mærke det. Og som samfund bliver vi rigere. Det her betyder, at vi ikke i samme omfang skal bruge skattepenge på at støtte den grønne energiproduktion.

Og afgørelsen åbner nye perspektiver for produktionen af dansk vindmølleenergi i fremtiden, forudser direktøren.

- På et tidspunkt ville det ikke give nogen mening at sætte flere vindmøller op, hvis vi ikke kunne eksportere energien. Vi har som bekendt ingen muligheder for at lagre vindmøllerenergien, den skal bruges med det samme.

- Og geografisk ligger vi et sted, hvor der altid er rigtigt meget blæst. Det giver os nogle muligheder, det her kan blive vores nye energieksport, spår Lars Aagaard.

I første omgang skal TenneT garantere en minimumskapacitet på 1300 megawattt pr. time, svarende til 75 procent af den tekniske kapacitet. Kapaciteten skal gradvis stige, så den senest i 2026 skal være på minimum 2625 megawatt. Ellers vil den tyske operatør blive pålagt en både på 10 procent af dens omsætning. Tidligere stillede TenneT kun 11 procent af kapaciteten til rådighed, så det er et væsentligt fremskridt.

- Det her er bedre end ingenting. Men det har også taget os otte års kamp at nå så langt, konstaterer Lars Aagard.

. Kampen fortsætter, men afgørelsen er ekstremt vigtig for danskerne. Uden ville vi have været lukket inde som på en ø uden at kunne eksportere vores vindmølleenergi.

FacebookTwitter