EU-barselsregler gift for kvinder

Arbejdsgiverne vil afholde sig fra at ansætte kvinder i den fødedygtige alder, hvis EU-parlamentet i dag vedtager nye lempeligere barselsregler, lyder advarslen fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Arbejdsgiverne vil afholde sig fra at ansætte kvinder i den fødedygtige alder, hvis EU-parlamentet i dag vedtager nye lempeligere barselsregler, advarer Dansk Arbejdsgiverforening.

Arbejdsgiverne vil undgå at ansætte kvinder, hvis de får ret til fuld løn under barsel fra første ansættelsesdag. Sådan lyder advarslen fra DA, som frygter nyt EU-direktiv.

Gør kvinderne en bjørnetjeneste

EU gør kvinderne en bjørnetjeneste, hvis parlamentet i dag vedtager et nyt direktiv, som sikrer kvinder fuld løn under barsel fra første ansættelsesdag.

Det mener Dansk Arbejdsgiverforning, som forudser, at arbejdsgiverne i givet fald vil gå uden om kvinder i den fødedygtige alder til ansættelsessamtalen, skriver business.dk.

»Man kan frygte, at arbejdsgivere vil afholde sig fra at ansætte kvinder i den fødedygtige alder, hvis kvinderne får ret til fuld løn under barsel fra dag ét. Det har vi intet ønske om, for vi har brug for og værdsætter kvinder på arbejdsmarkedet. Det vil være ulykkeligt, hvis misforståede barselsregler fra EU ender med at sende flere kvinder hjem til kødgryderne,« siger Flemming Dreesen, ansættelsesretlig chef i DA.

Misforstået ligestilling

I dag skal kvinder på det private arbejdsmarked typisk have været ansat i ni måneder før fødslen, for at de kan få fuld løn under barsel i typisk 21 uger.

»Først må man yde, siden må man nyde. Ved at have en optjeningsperiode har virksomhederne mulighed for at se medarbejderne an. Det er en del af vores overenskomster i dag, og det, mener vi er rimeligt. Barselsdirektivet er et misforstået forsøg på at skabe ligestilling. Det gør man ikke ved at pålægge arbejdsgiverne nye byrder,« siger Flemming Dreesen.

LO advarer arbejdsgiverne

I LO-fagbevægelsen advarer næstformand Lizette Risgaard arbejdsgiverne imod at fravælge kvinder i den fødedygtige alder, hvis direktivet bliver til virkelighed.

»Der er brug for alle hænder på vores arbejdsmarked. Det vil være en meget ufornuftig arbejdsgiver, som går uden om kvinder i den fødedygtige alder,« siger Lizette Risgaard.

LOs næstformand deler dog bekymringen over, at EU vil lovgive om løn under barsel, fordi det er aftalestof mellem arbejdsmarkedets parter i Danmark

»Selvfølgelig er det problematisk for os, når EU vil sikre nogle rettigheder, som de danske fagforeninger normalt står for at sikre medlemmerne. Og det er en udfordring for det danske aftalesystem hele tiden at være på forkant med EU. Men det er vi, når det gælder antallet af barselsuger med fuld løn,« siger Lizette Risgaard med henvisning til, at det nye EU-direktiv vil sikre 20 ugers løn under barsel mod de danske overenskomsters 21-26 uger.

Facebook
Twitter