EU: Danmark har ikke styr på hvidvaskregler

Flere medlemslande har ikke implementeret hvidvaskdirektivet, som de skal.

Jeppe Kofod, ordfører for EU-Parlamentets særlige udvalg for skattesnyd, kalder det "dybt pinligt", at Europa-Kommissionen nu må "holde den danske regering i ørerne". (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Danmark har ikke implementeret EU's fjerde hvidvaskdirektiv fuldt ud, mener EU-Kommissionen, som har sendt en åbningsskrivelse.

Danmark har to måneder til at svare. Træffer man "ikke de nødvendige foranstaltninger", kan sagen ende hos EU-Domstolen, hedder det.

Traktatsbrudsproceduren kommer i forlængelse af afsløringer i år af omfattende hvidvask i Dansk Banks estiske filial for nogle år siden.

Jeppe Kofod, som er ordfører for EU-Parlamentets særlige udvalg for skattesnyd, kritiserer regeringen.

- I kølvandet på Danske Bank-skandalen er det helt afgørende, at vi hurtigt får genopbygget tilliden til, at de danske myndigheder hurtigt, effektivt og kontant kan slå ned på forsøg på hvidvask, siger ordføreren.

Han kalder det "dybt pinligt", at Europa-Kommissionen nu må "holde den danske regering i ørerne".

Det er flere år siden, at direktivet blev vedtaget. Men medlemslandene har generelt været langsomme med at implementere det.

EU-Kommissionen har tidligere indledt sager om traktatbrud mod 21 medlemslande på grund af samme direktiv. Men langt de fleste af dem har reageret.

Rumænien og Irland er tidligere blevet indbragt for domstolen, og torsdag er sagen mod Luxembourg også sendt den vej.

/ritzau/