EU-dom: TV2 modtog ulovlig statsstøtte

TV2 modtog statsstøtte i 90'erne. Det har en endelig afgørelse fra EU-Domstolen slået fast.

(Foto: claus fisker © Scanpix)

Efter adskillige års tovtrækkeri ved EU-Domstolen, er der torsdag faldet en endelig afgørelse om TV2 og mulig ulovlig statsstøtte.

EU-Domstolen har afsagt endelig dom og har valgt at ophæve en tidligere afgørelse i EU-retten fra 2015.

I ny dom fastslås det, at reklameindtægter, som blev overført fra TV2 via TV2-fonden i 1995 og 1996, var statsstøtte. Det oplyser EU-Domstolen.

Dermed følger EU-Domstolen en anbefaling fra generaladvokaten, der kom tidligere på foråret.

TV2 vil drøfte formiddagens domme fra EU-Domstolen med sine juridiske rådgivere.

- Vi vil nu læse dagens domme og drøfte dem med vores juridiske rådgivere, inden vi kommenterer afgørelserne, siger TV2's administrerende direktør, Merete Eldrup.

Ifølge Journalisten kan dommen betyde, at TV 2 bliver tvunget til at betale såkaldte ulovlighedsrenter af støtten tilbage - og den regning kan løbe op i to en halv milliard kroner, skriver branchemediet og professor ved Aarhus Universitet Frands Mortensen.

Sagen kort:

  • Selskabet SBS Broadcasting indgav i april 2000 en klage, hvorefter Europa-Kommissionen gik i gang med at undersøge ordningen for finansiering af TV 2.
  • Kommissionen konkluderede i 2004, at TV 2 havde modtaget statsstøtte, og at støtten var forenelig med reglerne for det indre marked – med undtagelse af et beløb på 628,2 millioner kroner.
  • Kommissionen fastslog, at den danske stat skulle have beløbet tilbagebetalt med renter fra TV 2.
  • Den afgørelse søgte både TV 2, den danske stat, Viasat samt SBS TV og SBS Danish Television at få annulleret hos EU-Retten.
  • I 2015 kom EU-Retten TV 2 i møde, da den gik imod afgørelsen fra Europa-Kommissionen og sagde, at reklameindtægter modtaget gennem TV 2 Reklame og TV2-Fonden i 1995 og 1996.
  • Men nu har det andet organ i EU-Domstolen altså ophævet dommen fra EU-Retten.

/ritzau/