EU enig om nye fiskekvoter i Østersøen

Efter knap et døgns forhandlinger enedes EU-landenes fiskeriministre om strammere fiskekvoter i Østersøen.

Fiskekvoterne for sild i den centrale del af Østersøen vokser med 20 procent, mens kvoterne for den vestlige torsk forbliver uforandret i forhold til i år. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Efter knap tyve timers forhandlinger er EU-landenes fiskeriministre tirsdag morgen om nye fiskekvoter i Østersøen for 2018.

Fiskekvoterne for sild i den centrale del af Østersøen vokser med 20 procent. Derimod forbliver kvoterne for den vestlige torsk uforandret i forhold til i år.

EU-Kommissionen foreslog også et forbud mod at fange ål. Men det afviste fiskeriministrene, som foretrækker en fælleseuropæisk løsning.

- Det er cirklens kvadratur at ordne fiskeriet. Vi har gjort det i fuld respekt for målet i EU's fælles fiskeripolitik, planen for Østersøen samt råd fra fagfolk, siger Estlands miljøminister Slim Kiisler, der har ledet forhandlingerne på vegne af dette halvårs estiske EU-formandskab.

- I aftalen går økonomi hånd i hånd med bæredygtighed.

Fiskeriminister Karen Ellemann (V) påpeger i en pressemeddelelse, at dansk torskefiskeri ikke rammes så hårdt, som EU-Kommissionen havde lagt op til. Kommissionens forslag om forbud mod ålefiskeri i Østersøen er udskudt til senere på året.

- Først og fremmest er det positivt, at det er lykkedes at få beslutningen om kommissionens forslag om totalforbud mod ålefiskeri udskudt. Det er et meget indgribende forslag for de danske ålefiskere, siger Karen Ellemann i en skriftlig kommentar.

- Samtidig skal vi selvfølgelig sikre, at bestanden ikke ødelægges. Det er afgørende, at vi får en god løsning, der balancerer hensynet til erhvervet på kort sigt og sikrer bestanden, og dermed fiskeriet, på længere sigt.

I den østlige del af Østersøen var der lagt op til en reduktion på 28 procent. Kvoten blev kun reduceret otte procent. Kvoten for torsk i den vestlige Østersø fortsætter uændret.

Lyst- og fritidsfiskere må i år højst bringe fem torsk i land om dagen. I februar og marts må de maksimalt bringe tre torsk i land per dag. Reglen videreføres i 2018.

Til december forhandler fiskeriministrene fiskekvoterne for Nordsøen.

/ritzau/dpa

Facebook
Twitter