EU: Europæerne skal forbruge sig ud af krisen

EU-Kommissionen advarer om økonomiske konsekvenser af usikkerhed om vækstøkonomier og spændinger med Rusland.

EU-Kommissionen holder fast i sin forsigtigt optimistiske tone i den økonomiske forårsprognose, der bliver offentliggjort mandag i Bruxelles.

Kommissionen forventer økonomisk vækst på 1,6 procent i EU i år og to procent til næste år. For de 18 eurolande er forventningen 1,2 procent i år og 1,7 procent i 2015.

- Den økonomiske genrejsning har nu bidt sig fast. Underskuddene er faldet, der kommer gang i investeringerne, og - nok så vigtigt - beskæftigelsessituationen er begyndt at forbedres, siger fungerende økonomikommissær Siim Kallas.

Fokus på hjemligt forbrug

Men den digre rapport om de økonomiske udsigter indeholder også flere advarsler og usikkerhedsmomenter.

Mest markant er det stærke fokus på, at det er det hjemlige forbrug i EU og ikke EU's eksport til verdens vækstøkonomier, der skal sørge for at holde gang i væksten.

Der er samtidig en løftet pegefinger om, at den usikre situation omkring Ukraine og det spændte forhold til Rusland kan få store konsekvenser for Europas økonomi.

Kommissær Kallas, der passer jobbet som økonomikommissær, mens finske Olli Rehn har orlov for at føre valgkamp til EU-Parlamentet, understreger vigtigheden af, at EU og unionens 28 medlemslande faktisk gennemfører de reformer, de har vedtaget.

- Man skal holde sig på sporet

- De igangværende strukturelle ændringer minder mig om de dybe tilpasninger, de øst- og centraleuropæiske økonomier gennemgik i 1990'erne og årene efter i forbindelse med deres optagelse i EU for nøjagtig 10 år siden.

- Deres erfaringer viser, hvor vigtigt det er at tage hånd om strukturelle reformer fra et tidligt tidspunkt og at holde sig på sporet, uanset hvilke udfordringer man måtte møde på vejen.

- I den ånd må vi ikke svække vores indsats for at skabe flere arbejdspladser for europæere og styrke vækstpotentialet, siger Kallas.

/ritzau/