EU holder fast: Roaminggebyrer på mobilen forsvinder til sommer

Teleselskaber skal dog kunne stoppe misbrug af roamingregler i EU, lyder nyt forslag. Men branchen er kritisk.

Ideen om at lægge loft over antallet af roaming-fri dage droppes. Til gengæld får teleselskaberne lov at stoppe misbrug af EUs kommende roamingregler. (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)

Det skal være muligt for teleselskaberne at stoppe misbrug - men den omdiskuterede idé om, at man kun må rejse roamingfrit med mobilen i EU 90 dage om året, droppes.

Sådan lyder den seneste melding fra EU-kommissærerne Andrus Ansip og Günther Oettinger, der her til formiddag præsenterede resultatet af de seneste diskussioner i Europakommissionen om, hvordan man i praksis skal udmønte EUs kommende regler om at afskaffe roaming-gebyret i alle medlemslande.

Det sker den 15. juni næste år.

Engang var det hysterisk dyrt at benytte sin mobiltelefon under rejser i andre EU-lande, men EU-regulering af området har løbende presset priserne ned i små hak, senest dette forår, som var sidste nøk inden at roamingafgiften - altså ekstraregningen for at benytte mobilen uden for sit hjemland - helt skal bortfalde næste år.

Der er foreløbig kun tale om et forslag - og yderligere ændringer kan komme til, understregede Ansip.

Svært i praksis

Reglerne har vist sig at svære at indføre i praksis, fordi et krav om at EU-borgerne ikke må få en ekstraregning for mobilbrug i udlandet, åbner op for alskens tricks, hvor EU-borgerne vil kunne købe SIM-kort og telefoni fra de lande, hvor abonnementer er billigst, og blot bruge dem i deres hjemlande.

Det vil i EUs nye model være at betragte som misbrug, der vil blive mødt af et ekstragebyr Det samme vil et forbrugsmønster, hvor man har meget mere roaming end mobilbrug i hjemlandet.

En årsagerne til, at reglerne har vist sig besværlige at indføre er den måde, teleselskaberne afregner internt for 'lån' af hinandens netværk.

Her sker det for eksempel det, at det spanske teleselskab Telefonicá kan sende en regning til danske TDC, hvis en TDC-abonnent bruger sin mobil på Telefonicás mobilnet under ferien på Mallorca. Men TDC må, fra næste sommer, ikke sende regningen videre til kunden, og ender dermed selv med sorteper.

Branchen: Ikke godt

Det er særligt et problem for danske selskaber, fordi danske abonnementer rummer velvoksne mængder af data og tale, der frit skal kunne bruges i udlandet, uden merudgift for kunden.

Det er foreløbig uklart, hvordan reguleringen præcist vil lande, men direktør i telebranchens brancheforening, Jacob Willer, er kritisk - ikke mindst overfor, at man fortsat ikke har sat en grænse for, hvor meget en mobil skal kunne benyttes i udlandet, før det kan anses for at være urimeligt.

- Det er et skoleeksempel på dårlig regulering, hvor man får det modsatte af, hvad man ønskede og blot skaber yderligere usikkerhed. Det kan kun have negative konsekvenser, siger han.

Han frygter dyrere og dårligere produkter, og færre investeringer i telebranchen som resultat.

Havde fortrukket klare grænser

Flere løsninger på problemet har været i spil undervejs, herunder en idé om, at fri roaming kun skulle gælde 90 dage om året - eller at der skulle indføres såkaldte 'fair use' -grænser for, hvad man betragter som rimeligt brug.

Ifølge Jacob Willer havde den bedste løsning for telebranchen været, hvis man definerede nogle grænser for rimeligt forbrug i udlandet og så i øvrigt regulerede, hvor meget teleselskaberne må opkræve hos hinanden.

De præcise regler ventes først klar i slutningen af året og vil indeholde flere definitioner, herunder ikke mindst, hvordan teleselskaberne skal vurdere, om noget er misbrug.