EU-kender: Redningsplan lykkes kun hvis bankerne låner pengene ud

Ingen tvinger bankerne til at bruge penge fra salg af obligationer på udlån. Derfor kan milliardplan nemt slå fejl.

ECB-chefen Maria Draghi er italiener og kendt under kaldenavnet 'super-Mario'. (Foto: KAI PFAFFENBACH © Scanpix)

Den Europæiske Centralbank (ECB) giver en skrantende europæisk økonomi en hjælpende hånd ved at pumpe flere tusinde milliarder ind i markedet det næste halvandet år.

Det sker ved at bruge mindst 8.500 milliarder kroner på at købe statsobligationer hos især gældsplagede eurolande.

Hovedformålet er, at få bankerne til at låne flere penge ud til private og virksomheder for derved at sætte gang i økonomien.

Men efter de enorme opkøb er det reelt set bankerne, der bestemmer, om de vil sætte skub i økonomien ved at bruge pengene fra salg af obligationerne på udlån eller beholde dem selv.

Det kan bankerne nemlig ene og alene bestemme, forklarer Hans Martens, der er seniorrådgiver i tænketanken European Policy Center i Bruxelles.

- Ingen kan tvinge bankerne til at låne pengene fra salget af statsobligationerne ud og dermed sætte gang i forbruget og investeringerne. Vi må bare håbe på, de gør det, og at der er gode ting at investere i. For der er ingen, der siger, at pengene fra ECB skal bruges til at låne ud, siger han til DR Nyheder.

Dermed kan centralbankens store økonomiske redningsplan slå fejl, hvis bankerne vælger at beholde pengene selv, som en del af deres reserver.

Har ansvar for at skabe ny aktivitet

Når ECB køber statsobligationer falder renten, og det betyder, at bankerne ikke tjener ligeså meget på at låne penge ud. ECB skal altså overbevise bankerne om, at centralbankens penge rent faktisk er noget værd. Og derfor er bankernes velvilje til at gå forrest for at skubbe væksten i gang så altafgørende.

- De private investorer, som får de her penge i hånden, har nu et ansvar for at genudlåne dem for at skabe noget aktivitet, siger Hans Martens til DR Nyheder.

Kommer der atter opsving som følge af ECB's finansielle indsprøjtning, vil det også ende med at gavne centralbanken, hvis kapital er finansieret af samtlige EU-lande.

- Det er jo også en rigtig god forretning for Den Europæiske Centralbank, fordi de får en masse statsobligationer, som de kommer til at tjene en masse penge på at sælge på længere sigt, siger Hans Martens til DR Nyheder.

Går det derimod nedad med værdien af de opkøbte statsobligationer, sikrer ECB-aftalen, at det hovedsageligt er EU-landenes egne nationalbanker, som mærker tabene.

Det betyder, at hvis værdien af italienske statsobligationer falder, er det den italienske nationalbank, som betaler. På den måde sikrer man, at ECB overholder EU-reglerne om, at banken ikke må finansiere andre landes statsunderskud.

Noget som især behager tyskerne, fordi kansler Angela Merkel har fastslået, at tyske skattekroner ikke skal gå til at betale andre EU-landes gæld via tyskernes betalinger til ECB.

Har brug for øget inflation

Bankernes vilje til at få pengene ud i det finansielle system er ifølge Hans Martens fra European Policy Center særligt vigtigt for at få øget inflationen. Sidste år var den 0,8 procent.

Normalt er høj inflation ikke ønskværdigt for et samfund, men fordi Europa med krisen er begyndt at få negative prisstigninger (deflation), så håber ECB, at de mange opkøb vil få inflationen op på de to procent, som centralbanken har som mål, forklarer Hans Martens.

Desuden håber man at eurokursen falder - hvilket den allerede gør - fordi dette især gør europæiske varer billigere og forbedrer eksportmulighederne og dermed EU's konkurrenceevne på det globale marked.

Vil begynde opkøb i Sydeuropa

Hans Martens vurderer, at ECB i første omgang vil købe obligationer i de mest gældsplagede lande som Italien, Spanien, Portugal og Irland. Grækenland derimod vil ECB formentlig vente med at lave opkøb i, fordi landets økonomiske og politiske situation er så usikker.

- Generelt set vil det her hjælpe landene sydpå. Men når folk begynder at købe noget på markederne i det øjeblik, der kommer flere penge i omløb, så stiger den økonomiske aktivitet, og det hjælper os alle, siger han.