EU klar med omfattende konkurrencesag mod Google

Googles dominerende mobilsystem, Android, bliver nu genstand for en ny konkurrencesag, denne gang om de apps, der leveres med Android-mobilerne.

EU-kommissær Margrethe Vestager rejser endnu en sag mod Google (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

EU-kommissær Margrethe Vestager går nu for anden gang i kødet på webgiganten Google - denne gang mod det mobilsystem, der driver op mod 80 procent af verdens smartphones.

Kommissionen har undersøgt sagen i et års tid, efter klager fra en alliance af IT-virksomheder, der har følt sig klemt over, at Google præinstallerer sine egne apps og tjenester på de dominerende Android-mobiler.

Sagen var ventet, men den præcise ordlyd var ukendt indtil i dag. EU vælger især at sætte fokus på søgemaskinen og browseren Chrome, samt flere andre ting, der findes fra fabrikken på stort set alle de Android-mobiler, der sælges i Europa.

Det er præ-installeringen af disse apps, der holder konkurrerende tjenester ude, mener EU.

- På baggrund af vores undersøgelse er det foreløbig vores opfattelse, at Googles adfærdfratager forbrugerne et bredere udvalg af mobilapplikationer og -tjenester og hindrer andre aktører i at innovere. Det er i strid med EU's konkurrenceregler. Disse regler gælder alle virksomheder, som er aktive i Europa. Google har nu mulighed for at svare på Kommissionens bekymringer, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en udtalelse.

Frit og åbent - et stykke ad vejen

Google har hidtil forsvaret sig med, at Android-systemet er åbent og frit, og at man kan gøre med det, hvad man vil. Men i praksis er Android-systemet i sig selv en skrabet affære, der vil stille de færreste kunder tilfredse.

Derfor vælger de fleste mobilproducenter at lægge Googles pakke af apps ind herunder at installere søgemaskinen som standard.

Producenterne skal dog acceptere hele den samlede pakke af Google-apps og kan ikke plukke enkelte ud.

Formelt består første skridt i sagen i, at kommissionen offentliggør et såkaldt 'statement of objections' - altså en liste med klagepunkter, som Google så skal forholde sig til.

Ender Google med at få en bøde, kan den blive i milliardklassen og vil kunne indklages for EU-domstolen.

Det har Microsoft tidligere forsøgt sig med i en tidligere konkurrencesag - dog uden held. Dengang måtte Microsoft stoppe med at levere browseren Internet Explorer sammen med Windows-systemet, og i stedet lade det være op til brugerne selv, hvilken browser de ønskede at benytte.

Måske kun app-storen

Hvis Googles sag kommer til at flugte med Microsofts, kan en mulig udgang være, at Google kun må installere sin app-store, Google Play, fra begyndelsen og lade det være op til brugeren at installere de øvrige apps, brugeren måtte ønske.

Sagen er markant, fordi de mobile platforme bliver stadigt vigtigere for web-giganten. Google henter næsten alle sine indtægter fra annoncer i selskabets gratis tjenester og et forbud med at pulje apps sammen med Android-systemet, vil derfor være et spark over knæet til selskabets indtjeningsmuligheder.

Ud af de 1,42 milliarder smartphones, der blev solgt sidste år, drev Googles system knap 81 procent af dem ifølge IT-analysehuset IDC. De resterende procenter er især Apples iPhone og Windows Phone.

Sagen om Googles Android-system er den anden, EU rejser mod Google. For knap et år siden mistede Margrethe Vestager til sidst tålmodigheden med Google i en ældre sag, der omhandler Googles egne annonceplaceringer i selskabets søgemaskine.