EU kommer slagterier til undsætning: Staten skal punge ud

De danske slagterier har vundet en principiel sag mod staten ved EU-domstolen og forventer nu tilbagebetaling.

Slagterier har i årevis betalt for uddannelse af tilsynskontrollører. Det skal de ikke, siger EU. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Kødbranchens Fællesråd har grund til at juble torsdag, hvor brancheorganisationen har fået medhold i en syv år gammel sag.

Fra 2000 til 2009 blev slagterierne pålagt at betale for uddannelsen af såkaldte tilsynskontrollører, som skulle bistå dyrlægerne i forbindelse med kontrolopgaver på slagterierne.

Det protesterede branchen imidlertid imod ud fra en betragtning om, at det ikke var dens ansvar at betale for statsansat personales uddannelse.

Det har EU-Domstolen givet Kødbranchens Fællesråd medhold i, og derfor står staten nu til at tilbagebetale de 350.000 kroner per uddannet tilsynskontrollør, som slagterierne har måttet punge ud.

Tocifret millionbeløb

Det løber i sidste ende op i et mindre tocifret millionbeløb med renters rente, vurderer Allan Munch Mortensen, der er sektordirektør for kødbranchen i Landbrug & Fødevarer.

- Og så vil vi granske dommen for at se, om der er andre områder, hvor landbrugs- og fødevaresektoren uberettiget er blevet pålagt ekstra udgifter, siger han.

Striden om tilsynskontrollørerne førte til, at der ikke længere blev uddannet nye af slagsen.

/ritzau/