EU-kommissær om skatteskandale: Nu må politikerne tage over

EU's økonomikommissær roser journalistisk samarbejde bag skatteskandale.

EU's økonomikommissær roser europæiske journalister for at udgrave historien om formodet svindel og spekulation med udbytteskat. Samarbejdets research viser, at alene fem europæiske lande kan have mistet 410 milliarder kroner på grund af fifleri med udbytteskat. (Foto: © GOH CHAI HIN, Scanpix)

Den franske EU-kommissær for økonomi og finansielle affærer, Pierre Moscovici, holder skarpt øje med den historie, der i disse dage folder sig ud i medier verden over.

Det forklarer han i et interview med DR på sit kontor i Bruxelles.

- Hver gang, jeg opdager en skandale, så siger jeg til mig selv. Hvor er det ærgerligt. Men det motiverer mig og os politikere til at tage over med handlinger, der kan forhindre, at det her sker igen, siger Pierre Moscovici.

Moscovici roser det internationale journalistiske samarbejde, som udgøres af 19 medier i 12 lande, der i knapt et år har arbejdet med #CumExFiles, som handler om formodet svindel og spekulation med udbytteskat i en lang række europæiske lande.

Alene i fem europæiske lande står skatteborgere ifølge netværkets research til at have mistet omkring 410 milliarder kroner på spekulation med udbytteskat. Regnes andre europæiske lande med er tallet formentlig langt større.

- Jeg vil gerne takke de internationale journalister for deres enorme arbejde. Den slags skandaler hjælper os politikere til langt mere effektivt at bekæmpe skattesvindel og skatteunddragelse, siger Moscovici.

Etikken i kapitalisme

Pierre Moscovici er ikke overrasket over, at store investeringsbanker er gået meget langt og måske også for langt for at optimere deres indtjening.

- Det er etikken i kapitalisme. De prøver hele tiden at maksimere deres profit, og det gør de blandt andet ved hele tiden at finde og udnytte huller i lovgivningen. Og det er ikke den måde, det burde være. Det har jeg forsøgt at bekæmpe i fire år i det her kontor.

- Det er vigtigt, at borgerne er klar over, hvad der foregår, siger Pierre Moscovici.

Elastisk lovarbejde

Moscovici mener, at der sket en kulturændring EU, som gør, at lovgivningsarbejdet er blevet langt mere dynamisk og elastisk. Derfor bliver det også hastigt sværere at begå skattesvindel på tværs af landegrænser, mener han:

- Min forgænger ville ikke have mulighed for at reagere på den slags historier. Nu, når du har en skandale, kan du have et direktiv, som kan blive implementeret inden for et år. Det er en kulturel forandring i EU, som jeg håber på, vil blive videreført af den nye kommission næste år, for kampen mod skattefifleri stopper aldrig, siger Moscovici.

Han nævner blandt andet automatisk udveksling skatte- og bankoplysninger som en af de store sejre i arbejdet mod international skatteunddragelse.

- Med automatisk udveksling af oplysninger bliver kampen mod skattebedrageri stærkere og stærkere. De senere år er der lavet en lang række tiltag, så jeg håber, at den historie, I fortæller nu, ikke ville kunne ske i dag, siger Pierre Moscovici, der er tidligere økonomiminister i Frankrig, hvor han var valgt ind for Socialistpartiet.