EU koster virksomheder kassen

Over 7.000 milliarder kroner har EUs love kostet europæiske virksomheder de seneste elleve år, viser beregninger fra Manchester og London Business Schools.

EU er en dyr fornøjelse for virksomheder. (Foto: Audiovisual Library European Commission)

De erhvervs-love EU har indført fra 1998 til 2008 har kostet europæiske erhvervsvirksomheder over 7.000 milliarder kroner.

Det er handelsorganisationen Eurochambers der står bag det store regnestykke. Regnearbejdet er udført af Manchester og London Business Schools.

Eurochambers danske medlem er Dansk Erhverv. Og her ser man gerne, at tallet bliver mindre.

"Når vi laver sådan en undersøgelse, der kommer frem med et så astronomisk tal, så er det klart, at det gerne skulle provokere politikerne til at handle, siger EU-konsulent Uffe Weest Nielsen fra Dansk Erhverv.

Vagthund

"Lovgiverne lovgiver i blinde. Politikerne er simpelthen ikke klar over, hvilke omkostninger og administrativt besvær, der er i forbindelse med de love de vedtager, siger Uffe Weest Nielsen.

"Vi så meget gerne, at der blev foretaget konsekvens-analyser af lovarbejdet. Så politikerne også skulle tage stilling til, hvad lovgivningen kommer til at koste, hvem der skal betale og hvor besværlig loven er, siger Uffe Weest Nielsen.

Regningen

Da ekstra omkostninger til erhvervslivet i de fleste tilfælde bliver væltet over på priserne, så ender en stor del af regningen hos forbrugerne.

Her har Manchester Business School og London Businees School regnet ud, at omkostningerne svarer til at hver eneste mand, kvinde og barn i EU skal af med 24.000 kroner.

FacebookTwitter