EU kræver undersøgelse af hvidvask i Danske Bank

EU-Kommissionen har bedt sit banktilsyn om at undersøge, hvorfor hvidvask i Danske Bank ikke blev opdaget.

Thomas F. Borgen, afgående direktør i Danske Bank efter pressemøde, hvor Danske Bank har offentliggjort sin egen undersøgelse af hvidvask. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sagen om hvidvask for milliarder i Danske Bank får nu EU-Kommissionen til at kræve en undersøgelse sagen.

Kommissionen har bedt Den Europæiske Bankmyndighed (EBA) om at undersøge, hvad der gik galt med myndighedernes opsyn af Danske Bank.

Det skriver Financial Times, der har set et brev stilet til EBA.

Undersøgelsen skal rettes mod finanstilsynet i Estland, der er centrum i sagen, da hvidvaskningen har fundet sted i Danske Banks estiske filial.

EU-Kommissionen vil blandt andet have belyst, hvor ofte og hvor dybdegående undersøgelserne af Danske Bank var.

Dansk finanstilsyn undersøges også

Desuden er Finanstilsynet i Danmark på radaren, og her gælder det særligt spørgsmålet om, hvordan tilsynet forholdt sig til antallet af udenlandske kunder i den estiske filial.

Det danske finanstilsyn har fået kritik i sagen, fordi det ikke har været kritisk nok over for den information og de svar, Danske Bank har sendt gennem årene.

Danske Bank offentliggjorde i sidste uge sin egen undersøgelse af sagen.

Banken fandt frem til, at der i perioden 2007-2015 var strømmet 1500 milliarder kroner gennem den estiske filial for kunder fra alt fra Rusland til De Britiske Jomfruøer.

Præcis hvor stort et beløb, der er mistænkeligt, er ikke kommet frem, men det er ifølge Danske Bank formentlig en meget stor del.

/ritzau/

Facebook
Twitter