EU vil stramme grebet om digitale mønter

Som en del af indsatsen mod terror, fremlagde EU-kommissionen tirsdag regler, der skal fjerne anonymitet fra bitcoin-systemet.

EU-kommisionen vil gøre det sværere at benytte digitale betalinger på nettet anonymt (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Muligheden for at kunne overføre penge anonymt gør livet lettere for terrorister - og derfor fremlagde EU-kommissionen tirsdag en pakke med regler, der skal stramme grebet om brugerne af den digitale valuta, bitcoin.

De nye regler vil betyde, at bitcoin-børser, hvor man kan købe de digitale mønter, skal tjekke de handlendes identitet bedre, så man ikke i ly af det diskrete system kan medvirke til at finansiere terror eller snyde i skat.

Pakken indeholder også nye krav til anonyme taletidskort til mobiltelefoner.

Efter angreb mod Paris

De nye regler har været undervejs siden terrorangrebene i Paris i november sidste år og er et led i en længerevarende kamp for at få bedre greb om det autonome system.

Bitcoins er opfundet af ukendte personer i 2009, og systemet er skabt til at være decentralt og selvregulerende, og uden mellemkomst af banker og nationalbanker.

Adskillige steder på nettet kan veksle rede penge til bitcoins - og er man først i besiddelse af de digitale mønter, kan man, under en høj grad af anonymitet, overføre dem til andre bitcoin-brugere, der så kan veksle dem tilbage til rede penge et andet sted i verden.

Bitcoin-systemet er dog ikke helt anonymt - for alle overførsler dokumenteres i den offentlige tilgængelige blockchain. Det kan dog være svært at vide, hvem der gemmer sig bag de enkelte bitcoin-adresser, der fx kan være i stil med 1PC9aZC4hNX2rmmrt7uHTfYAS3hRbph4UN.

Mere stuerent

For få år siden blev bitcoins-systemet ofte forbundet med spekulation eller kriminalitet, men er de sidste par år blevet mere modnet, og flere store investorer har postet penge i bitcoin-relaterede teknologier, som også flere banker har fattet interesse for.

Det nager dog stadig myndighederne, at systemerne kan benyttes til at gemme sig.

- Medlemslandene vil kunne få og dele vitale oplysninger om, hvem der virkelig ejer virksomheder eller fnde, hvem der handler med digital valuta og hvem der bruger taletidskort, siger EU-kommisionens næstformand, Frans Timmermans i en udtalelse.

De foreslåede regler handler dog ikke kun om terror, men skal også ramme europæere, der benytter digitale valutaer til at gemme formuer for skattemyndighederne.