Europas unge uden job

Historisk høj arbejdsløshed hærger blandt europæiske unge. Nye tal fra EUROSTAT viser et gennemsnit på 20 pct.

12,8 pct. af de danske unge kan ikke få job - ude i Europa står det endnu værre til. (© Scanpix)

Unge i hele Europa har svært ved at få job. Faktisk er ungdomsarbejdsløsheden i gennemsnit oppe på 20 procent i EU-landene. I Spanien er de helt oppe på 42 procent, ligesom det står alvorligt til i Finland, Sverige, Grækenland og de baltiske lande.

Det viser de nyeste tal fra den europæiske statistikbank Eurostat.

Masser af unge i Europa må tage job som ufaglærte eller gå arbejdsløse, selv om de har en god uddannelse.

Historisk høj

Arbejdsløsheden blandt unge i EU-landene er nemlig historisk høj - og i lande som Spanien, Finland og Sverige bliver køen til jobkontorerne bare længere og længere.

Det har alvorlige konsekvenser for Europas økonomi, at unge veluddannede går og piller sig selv i navlen. Og for den enkelte kan det være noget af et nederlag.

- De føler sig ekskluderet i forhold til deres omgangskreds, hvor folk har et arbejde - og imens mister de følelsen af deres egne kompetencer, fortæller Santa Ozolina fra Youth Forum i Bruxelles, der er en paraplyorganisation for ungdomsorganisationer i EU. Hun er i kontakt med unge i hele Europa, der ikke kan få job.

- Det betyder, at unge tager nogle meget usikre job - ofte meget korte og underbetalte job, siger hun til P3Nyheder.

Derfor lægger Santa Ozolina og hendes kollegaer dagligt pres på EU-politikerne, for at de skal tage situationen mere alvorligt.

- Jeg mener, at ungdomsarbejdsløsheden er et af de allervigtigste emner for EU lige nu, fortæller hun.

Danmark: 12,8 pct.

Herhjemme står det ikke helt så slemt til som i andre EU-lande, men med en arbejdsløshed på 12,8 procent er unge stadig markant hårdere ramt end resten af befolkningen.

Der bliver da også gjort noget.

EU's socialfond øremærkede for nylig 200 milliarder til området. Men de penge skal søges af de enkelte medlemslande, og først derefter deles de ud til unge. En proces, der kan tage et år eller mere. Det irriterer medlem af Europaparlamentet for SF Emilie Turunen.

- EU har rigtig svært ved at agere hurtigt, og reagere på store forandringer i vores økonomi og i arbejdsløsheden - og der tror jeg, at man skal arbejde på at finde nogle måder, hvor man kan rykke, når nogle problemstillinger bliver så vigtige, siger hun.

I Danmark er det Erhvervs- og Byggestyrelsen, der skal beslutte, om vi skal søge penge fra fonden, og hvilke områder af ungdomsarbejdsløsheden de i så fald skal gå til.

Men beskeden til P3Nyheder er, at der ikke på nuværende tidspunkt er planer om at søge støtte.

Herhjemme står det ikke helt ligeså slemt til, men med en arbejdsløshed på 12,8 procent er unge stadig markant hårdere ramt end resten af befolkningen. Og lige så snart vi stikker snuden uden for grænsen, så får de det rigtig svært. Det fortæller medlem af Europaparlamentet for SF - Emilie Turunen.

Når et problem er så gennemgribende i hele Europa, så bør EU kunne rykke hurtigere med en løsning. For selvom EU er opmærksom på problemet - og for nyligt blandt andet øremærkede 20 milliarder til området, så kan det tage år før de er ude hos de unge, der har brug for dem, siger hun.

Facebook
Twitter