Få andre til at fikse dine sure pligter, mens du er på arbejde

Ny branche har set dagens lys: tilbyder at ordne dine praktiske gøremål, mens du er på job

Rene Hansens cykelværksted er rullende. Han kører ud til arbejdspladser og reparerer medarbejdernes cykler. (Foto: Christian Michael Hansen © (c) DR)

Få vasket bilen, lappet cyklen eller lagt bukserne op. Og pas dit arbejde imens.

Det vrimler frem med tilbud til ansatte i virksomhederne. Det er nu blevet så stort, at Dansk Erhverv kalder det for en helt ny branche.

- Det er en ny branche, hvis fællestræk er, at de kører ud og leverer deres ydelser til ansatte på virksomhederne, siger chefkonsulent Iben Posniak fra Dansk Erhverv.

- Vi ser nu kaffeknallerter, madvogne, renserier, skomagere, frisører, massører, og cykelsmede, der nu driver en forretning ved at køre fra virksomhed til virksomhed og sælge deres varer eller tjenester til de ansatte, siger Iben Posniak.

Mere fritid

Når der er kunder til de mange nye rullende tjenester, så skyldes det, at mange ønsker at få mere fritid til sig selv.

- I arbejdstiden får medarbejderne mulighed for at få ordnet noget af det, de ellers skulle bruge tid på i deres fritid. Hvis man gerne vil være sammen med familien eller dyrke sin sportsgren, så er det måske ikke så sjovt, at skulle køre til skomageren eller lappe cykel lørdag formiddag, siger Iben Posniak.

Og man kan sagtens skaffe sig selv mere fritid på den måde.

Afdelingschef Niels Vester er storforbruger af rullende tjenester, der kommer forbi hans arbejdsplads Sampension.

- På en uge kan jeg nok skaffe mig selv en halv times ekstra fritid ved at få ordnet tingene, mens jeg arbejder, siger han.

Niels Vester får blandt andet vasket sin bil i arbejdstiden, familiens cykler bliver repareret i arbejdstiden, han får renset tøj eller syet knapper i skjorten i arbejdstiden, og så får han afleveret alle private pakker til arbejdsstedet.

- Jeg sparer op til en halv time for hver pakke jeg modtager på arbejdspladsen. Jeg slipper jo for gå på posthuset i min fritid for at hente mine pakker, forklarer han.

Med chefens velsignelse

Det er med arbejdsgiverens velsignelse, at Niels Vester får ordnet så mange private ting i arbejdstiden. Det er nemlig virksomheden, der har inviteret og i nogle tilfælde betaler for, at de rullende tjenester kommer forbi.

- Mange af os kæmper for at få arbejdslivet og privatlivet til at hænge bedre sammen. På den her måde giver vi medarbejderne noget tid. Det sætter de stor pris på, siger Søren P. Espersen, HR-direktør, Sampension.

- Medarbejderne betaler jo selv for at få vasket bil eller renset tøj. Vi betaler kun for, at den rullende bilvask og renseriet kommer forbi her. Det koster os i virkeligheden ikke særlig meget. Til gengæld får vi rigtig meget ud af det i form af større arbejdsglæde og større tilfredshed, siger Søren P. Espersen.

Vokser

Det er slet ikke dårligt, at være en virksomhed på hjul.

- Det er en rigtig god forretning. Og det bliver større og større, siger direktør Charlotte Kemnitz fra EasyCarCare.

Firmaet startede med at tage rundt og vaske biler både på arbejdspladser og i private indkørsler. Nu er forretningen udvidet med hjulskifte, indvendig rengøring og reparation af stenslag.

- Folk vil gerne betale for at få tingene gjort, mens de passer deres arbejde, siger hun.

Dansk Erhverv tror også, at den rullende branche vil vokse.

- Såden en virksomhed med 300 ansatte er jo et stort marked med mange mulige kunder. Så hvis du kan drive en forretning fra en bil - så er det oplagt at køre ud, hvor kunderne er, siger Iben Posniak.

Se mere om, hvad du kan få fikset i arbejdstiden i Penge, DR1 kl 21:55.