Få penge for at skrotte brændekedler

En skattefri skrotpræmie skal hjælpe med at få de ældste og mest forurenende brændekedler skiftet ud.

Det er ikke gamle brændeovne, men gamle brændekedler, som i første omgang vil kunne give skrotpræmie. (© DR)

Har du et gammelt brændefyr med kedel stående derhjemme, så kan du nu tjene penge på at komme af med det.

En Skattefri skrotpræmie på op til 4000 kroner fra Miljøministeriet skal gøre det attraktivt for danskerne at skifte de mest forurenende gamle brændekedler ud med nye effektive ovne, der ikke forurener så meget.

- De gamle brændekedler er et helt særligt miljøproblem. De bidrager meget til forureningen med skadelige partikler. Det tager jeg meget seriøst. Jeg venter, at præmien vil sætte fokus på, at vi får udskiftet de allermest miljøsvinende kedler, siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Forbudt at sælge gamle brændeovn

Den første juni bliver det forbudt at sælge og tilslutte de mest forurenende brændeovne og træfyr, og for at få nogle af de mest svinende af de allerede opstillede væk kommer skrotpræmien, der ventes indført fra den første juli.

Målgruppen for skrotpræmien er gamle brændekedler fra før 1980 eller af gennemforbrændingstypen. De udgør otte procent af de danske brændeovne, men står for 30 procent af partikelforureningen.

Ligeså farligt som passiv rygning

Der menes at være omkring 600.000 brændeovne herhjemme. De er lige så farlige som passiv rygning og skønnes årligt at dræbe mellem 200 og 2000 danskere.

Derfor krævede en række miljøorganisationer for nylig i et åbent brev til Troels Lund Poulsen en handlingsplan mod brænderøgforureningen med blandt andet en forureningsafgift på private træfyr, krav om montering af partikelfiltre og katalysatorer og en halvering af grænseværdierne for de skadelige partikler

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk