Får sygeplejerskerne en tungere lønpose? Forhandlinger i sidste fase

Overenskomstforhandlingerne for regionerne går i dag ind i sin afgørende fase. Den største gruppe er sygeplejerskerne.

Sygeplejerskerne har passet på coronapatienter i cirka et år. Men skal de have en stor lønstigning? (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Scanpix)

Sygeplejerskerne vil have mere i løn og bedre arbejdsforhold. Men er der plads til det, når der laves overenskomst under coronakrisen?

Det håber de ansatte i hvert fald.

- Vi går selvfølgelig efter det bedst mulige resultat, sagde Grete Christensen, topforhandler for lønmodtagerne i regionerne og formand for Dansk Sygeplejeråd, før forhandlingerne sen formiddag.

Der er allerede lavet aftaler for ansatte i kommunerne og staten.

Her endte det med, at begge parter fik en økonomisk ramme, som er 6,75 procent højere over tre år.

Når det kommer til løn, fik de statsansatte 4,42 procent i lønstigning over de næste tre år, mens de kommunalt ansatte fik en lønstigning på 5,02 procent.

Der er 142.000 ansatte i regionerne, og stort set alle er i hospitalsvæsenet. Den klart største faggruppe er sygeplejerskerne med 40.000 ansatte.

Topforhandler for de ansatte Grete Christensen.

Og de håber på lønstigninger, siger Grete Christensen.

- Vi har kigget mod staten og kommunerne, og vi regner med, at vi skal have mindst den samme udvikling. Vores medlemmer er optaget af at sikre reallønnen, men også gerne at udvikle den.

En sikring af reallønnen vil betyde, at lønningerne følger prisudvikling, altså at lønposen ikke bliver mindre i forhold til priserne i samfundet.

- Vi er i en svær situation. På den ene side har corona presset hårdt på arbejdsopgaverne, andre steder har det presset hårdt på økonomien. Det er den balance, vi skal finde i dag, siger Grete Christensen.

Regioner: Kan ikke love noget

Men selvom både sygeplejersker og andre ansatte i regionerne håber på mere i lønningsposen, så er der allerede lagt en linje.

Det sagde topforhandler for Danske Regioner Anders Kühnau, som også er formand for Region Midtjylland, da han var på vej ind til forhandlingerne omkring middag.

Regionernes topforhandler Anders Kühnau.

- Den økonomi, der er forhandlet med de andre aftaler, får selvfølgelig også en betydning for de regionale forhandlinger. Men lige præcis, hvad vi ender på, skal vi forhandle om nu.

Er I klar til at give mere end staten og kommunerne?

- Det er klart, at den ramme kommer også til at definere, hvad vi kommer til at forhandle inden for. Men derudover vil jeg ikke sige, hvad vi ender med på løn. Men den tager vi inde ved forhandlingsbordet, siger Anders Kühnau.

Skuffet sygeplejerske tror ikke på stor lønstigning

Der er dog ikke meget håb om en stor lønstigning hos sygeplejerske Marietta Petersen, som også er initiativtager til Facebook-gruppen: 'Sygeplejersker er mere værd', der har 19.000 medlemmer.

- Jeg tror, vi kommer til at ende et sted mellem staten og kommunerne. Der er ikke det store at forhandle om. Politikerne har allerede delt penge ud, og vores regioner fordeler efter bedste evne.

- Jeg tænker, vi har et hul i systemet, når sundhedsvæsenet ikke er bæredygtigt, og arbejdsgiverne ikke formår at løfte opgaven om at sikre vores sundhedsvæsen.

Hun håber, politikerne træder i karakter.

- Politikerne skal være klar til at handle i stedet for at se på, siger Marietta Petersen.

Heller ikke arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Nana Wesley Hansen tror på, at der kommer til at være lønfest for ansatte i regionerne og sygeplejerskerne.

- Der kan måske lande nogle mindre puljer, men det vil ikke være en størrelsesorden, som sygeplejerskerne har ønsket, siger Nana Wesley Hansen.