Facebook ændrer kurs efter nyhedsskandale

Afsløringen af, at Facebook-ansatte manipulerede med de nyheder, brugerne får at se, får nu konsekvenser.

Facebook erstatter nu sit nyhedshold med computere efter anklager om manipulation. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)

Det bliver fremover en algoritme, der skal sortere de såkaldte 'trending topics' - altså listerne over de mest populære nyheder, man kan finde på Facebook. Det meddelte Facebook på en blog fredag.

Det er konsekvensen af en skandale, der opstod tidligere på året, da det kom frem, at listerne blev redigeret af menneskehånd, og at holdet havde manipuleret med indholdet, så visse emner aldrig kom til at dukke op på listerne.

Helt uberørt af menneskehånd bliver nyhederne dog ikke - men i fremtiden droppes det lille nyhedsresumé, der før var skrevet af mennesker, og så bliver det i højere grad en algoritme, der skal sortere i listerne.

Det gik blandt andet ud over især konservative amerikanske politikere - og angiveligt også kritiske nyheder om Facebook selv.

Fremhæver nogle - fjerner andre

Skandalen brød løs, da tidligere ansatte gik i medierne og fortalte, hvordan holdet systematisk fremhævede visse typer af nyheder og fjernede andre.

Facebook undersøgte selv efterfølgende situationen og nåede ikke frem til, at der skulle være noget i vejen. Det fastholder det sociale medie fortsat - men det har ikke forhindret flere amerikanske politikere, i sagens natur fortrinvist konservative, i at rette en vedholdende kritik mod det sociale medie.

Men nu er de ansatte bag altså blevet sat fra bestillingen og erstattet af en computer.

Større betydning som nyhedskanal

Facebooks betydning som nyhedskanal er voksende, fordi tjenesten i dag spiller en stor rolle i, hvilket nyhedsbillede folk får at se - og Facebook har selv, meget målrettet, arbejdet på, at få større betydning på dette felt.

Derfor skabte det røre, da det kom frem, at nyhedsbilledet måske var manipuleret.

Ifølge flere medier, har selskabet opsagt kontrakter med 15-18 mennesker, der udførte arbejdet for Facebook via en underleverandør.