Facebook beskyldes for at manipulere med nyhederne

Tidligere ansatte forklarer, at Facebooks lister over populære nyheder, bliver manipuleret for at påvirke brugerne. Sagen har vakt ophidset debat i USA.

Facebook beskyldes for at manipulere med brugernes nyheder (© Arkivfoto: Colourbox)

De nyheder, du får præsenteret på Facebook, er ikke nødvendigvis neutralt redigeret. Tværtimod.

Det afslører tidligere ansatte nu over for det amerikanske medie Gizmodo, hvor de - anonymt - fortæller, at Facebook bevidst undertrykker artikler fra medier med en bestemt politisk slagside eller om bestemte politikere eller emner.

Nogle nyheder får slet ikke lov at dukke op i Facebooks 'trending'-lister, andre bliver kunstigt fremhævet, og nyheder om Facebook selv får slet ikke en placering, uanset hvor læste de er.

Skulle være neutrale

Listerne skulle ellers give et overblik over de emner og artikler, brugerne taler om netop nu - og altså være et neutralt billede, uden politisk slagside.

Facebook benægter selv historien - men den har alligevel fremkaldt heftige reaktioner fra begge sider af det politiske liv i USA. Blandt kritikerne er journalisten Glenn Greenwald, kendt for sine historier om Edward Snowdens afsløringer af NSA. Han skriver på Twitter, at:

- [...] Dette er en markant påmindelse om farene ved at Silicon Valley kontrollerer indhold.

https://twitter.com/ggreenwald/status/729670066808213504

Sagen kommer, netop som Facebook er begyndt at markedsføre sit tilbud om 'instant articles', der ellers tilbydes mediebranchen som en særligt effektiv måde at udgive artikler direkte på Facebook.

Ikke interesseret i nyheder

Selskabets egen interesse i medieindhold er de annoncer, der følger med - ikke indholdet i sig selv -, men ikke alle medier har omfavnet tilbuddet med lige stor begejstring. Flere mediechefer - også danske - har udtrykt bekymring over Facebooks iver for indsætte sig selv i nyhedsformidlingen.

En talsmand for Facebook har til flere amerikanske medier forklaret, at Facebook har stramme retningslinjer for, hvordan deres 'trending news' må redigeres, og disse tillader ikke, at der manipuleres ud fra et bestemt politisk standpunkt.

Ikke første gang

Selskabet har dog tidligere fået massiv kritik for en forsøgsrække, hvor Facebook - over for et udsnit af brugerne - manipulerede med de ting, der dukkede op brugernes nyhedsfeed, så negative nyheder fik en bedre placering, mens positive nyheder blev fjernet.

Forsøget skulle klarlægge, om brugernes humør kunne påvirkes, så de også selv begyndte at dele mere negative ting. Det kunne det, viste det sig, men Facebook måtte efterfølgende modtage massiv kritik for ikke at have informeret brugerne om, at de blev manipuleret.