Facebook blokerer uskyldige danske hjemmesider

Flere danske hjemmesider er blevet blokeret af Facebook. De kan ikke få nogen forklaring på blokeringen, som koster dem penge i tabte besøg.

En lang række danske hjemmesider er uden forklaring blevet blokeret af Facebook, så ingen kan dele links til siderne med andre på Facebook.

Det skaber enorm frustration hos de danske virksomheder og bloggere, der er ramt, fordi Facebook er blevet en central måde at få besøgende og dermed omsætning på.

- Det koster omsætning og bundlinje, fordi Facebook amputerer den synlighed, som man har brugt meget energi på at bygge op. Facebook trækker tæppet væk under de her virksomheder, siger Janne Schmidt Nielsen, der er specialst i sociale medier og indehaver af rådgivningsfirmaet den skæve vinkel, til DR Nyheder.

50 mails uden svarDaniel Laursen står bag hjemmesiden www.trendsonline.dk, som er en af de blokerede hjemmesider.

- De bestemmer, hvem der kan leve eller dø, siger han til DR Nyheder om Facebook.

Han har i to måneder forgæves forsøgt at få Facebook til at ophæve blokaden, ligesom han heller ikke kan få nogen forklaring på blokaden. Han har ringet et utal af gange og sendt mindst 50 mails uden af få andet end et standardsvar om, at Facebook ikke tager sig af enkeltsager.

- Det er groteskt. Man skal virkelig overveje, at hvis man lægger en stor del af sin forretning op ad Facebook, så ved man ikke, hvor man står i morgen. Det er der ikke nogen, der kan vide sig sikre på, siger Daniel Laursen til DR Nyheder.

Koster omsætningwww.scoopdeal.dk er en anden af de hjemmesider, der er blokeret. Det er katastrofalt for forretningen, for netop Facebook skulle udbrede kendskabet til hjemmesiden, forklarer Lotte Reimar, som er medejer af Scoopdeal.dk.

- Det er ret fatalt for en virksomhed som vores, og der er slet ikke nogen tvivl om, at det her koster os omsætning, siger Lotte Reimar, der heller ikke har fået hul igennem til Facebook.

I Danmark bruger omkring 3 mio. Facebook. Blandt andet til at finde tilbud og anbefalinger fra venner og bekendte når der skal handles på nettet.

- Det her viser den magt, som Facebook har i dag. De er ikke kun et socialt netværk, men den indgang som mange har til internettet. Derfor går det hårdt ud over virksomheder, når de bliver blokeret. Og der findes reelt ikke noget alternativ til Facebook lige nu, forklarer DR Nyheders redaktør for sociale medier, Lars Damgaard Nielsen.

Brugte samme serverFlere af de ramte bloggere og virksomhedsejere har fundet frem til hinanden og fundet ud af, at de har brugt den samme server hos Unoeuro, da blokaden blev iværksat af Facebook.

Facebook blokerede den pågældende server, fordi en eller flere andre hjemmesider på serveren udsendte spam.

Teorien er nu, at Facebook har blokeret alle hjemmesider på serveren, uanset at det kun var en eller få af dem, der udsendte spam. I så fald er der tale om flere hundrede hjemmesider, der er blokeret.

Facebook undersøger sagenSelvom Trendsonline.dk har skiftet server, webhotel og ip-adresse, er hjemmesiden stadig blokeret. Så det lader til, at det er selve domænenavnet, som er blevet sortlistet.

Facebooks skandinaviske pressekontakt oplyser til DR Nyheder, at man er ved at undersøge sagen.

Har du oplysninger i sagen, eller har du selv oplevet problemer så skriv til 1212@dr.dkeller send en sms til 1212.

FacebookTwitter