Facebook-ejer er gået i skattely

Eduardo Saverin, en af medstifterne af Facebook, har inden fredagens børsnotering givet afkaldt på sit amerikanske statsborgerskab.

Eduardo Saverin (© Scanpix)

Eduardo Saverin, en af medstifterne af Facebook, har inden fredagens børsnotering givet afkald på sit amerikanske statsborgerskab.

Det sker, fordi han ikke vil betale skat til den amerikanske stat, når han forventes at tjene adskillige milliarder på salget af Facebook- aktierne, skriver netavisen Hufflington Post.

Saverin ejer omkring fire procent at aktierne af Facebook, og han er i forvejen milliardær. Med børsnoteringen fredag kan han forvente at komme til at tjene 3,84 milliarder dollar - det svarer til over 21 milliarder kroner.

Talsmand: Praktiske grunde bag30-årige Saverin, der er bosat i Singapore, er en af de personer, som hjalp Mark Zuckerberg med at få Facebook op at køre på Harvard University

- Eduardo fandt det mere praktisk at være hjemmehørende i Singapore, da han planlægger at bo der på ubestemt tid, skriver Tom Goodman, talsmand for Saverin, i en e-mail til netavisen.

Savarin er ikke den eneste med Facebook-aktier, der har valgt at kvitte sit amerikanske statsborgerskab - ifølge hans talsmand valgte han dog at tage skridtet fuldt ud i september sidste år

Professor: smart ideUdover, at han vil slippe for store skattesmæk, vil han med afkaldet også undgå at skulle betale skatter af kapitalgevinster på fremtidige investeringer, da Singapore ikke har en kapitalvindingsskat.

Saverin vil dog ikke helt kunne undslippe alle amerikanske skatter. Amerikanere, der opgiver deres statsborgerskab, skylder en slags afskeds-skat af aktier, de i forvejen har, også selvom de ikke sælger aktierne

- At giveafkald på et statsborgerskab i god tid inden en børsnotering er en meget smart ide, siger Reuven S. Avi-Yonah, der er professor i skatteret på University of Michigan.

FacebookTwitter