Facebook lukker danske dyregrupper på stribe

Grupper med titusinder af medlemmer er lukket på grund af forbuddet mod handel med dyr.

DR Nyheder har kontaktet Facebook for at få en kommentar til deaktiveringerne af flere danske dyregrupper, men det sociale medie har indtil videre ikke meldt tilbage. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Vi elsker at udveksle tips og tricks om vores kæledyr. Det gør de normalt også i Facebookgruppen 'Kommende Hvalpe' med binavnet 'Dog Talk'. Men lige nu er al snak om hunde forstummet blandt gruppens næsten 16.000 medlemmer.

Facebook har nemlig deaktiveret den populære hundegruppe på grund af såkaldt forbudt indhold, forklarer gruppens administrator Tenna Nielsen.

- Jeg fandt ud af det, da jeg fik en computergenereret besked fra Facebook om, at vores gruppe har indhold, der strider mod Facebooks regler om salg af dyr, siger hun.

Flere Facebookgrupper, der handler om hunde og katte, deaktiveres for øjeblikket af Facebook. Det sker med henvisning til, at de viser forbudt indhold. Denne besked fik Tenna Nielsen og gruppen Kommende Hvalpe den 11 juli.

Tenna Nielsen har stået for gruppen i mere end syv år. Og hun er frustreret.

- Det værste er uvisheden. Vi ved ikke, om gruppen vil overleve. Det er hårdt ikke at vide, om man er købt eller solgt, forklarer hun.

Tech-giganten begrunder deaktiveringen af gruppen med, at den indeholder forbudt indhold.

På linje med våben, sprængstoffer, narkotika og sex er køb og salg af dyr nemlig forbudt på Facebook.

I det sociale medies handelspolitik hedder det blandt andet: 'Opslag må ikke promovere salg af nogen former for dyr'.

Ifølge Facebooks handelspolitik er køb af salg af bl.a. våben, stoffer og dyr forbudt.

Godbidder og ammemødre

Tenna Nielsen erkender, at der er eksempler på, at hunde er blevet solgt i 'Kommende Hvalpes' lukkede gruppe.

- De fleste er stamtavlehunde. Det er sket cirka et par gange om måneden, siger hun.

Men hovedformålet med gruppen er ifølge hende at dele viden om den fælles pelsklædte interesse.

- Folk deler opskrifter på hjemmelavede hundegodbidder. Der gives gode råd om, hvad for noget foder, du skal give. Eller vi formidler kontakt, hvis hundemor dør, og hvalpene har brug for mælk. Vi har et helt netværk, der kan skaffe en ammehund, forklarer hun.

Stor kattegruppe også lukket

Det er ikke kun 'Dog Talk', der er ramt af Facebooks strammere linje over for køb og salg af dyr. Også gruppen 'Os der elsker katte' med mere end 25.000 medlemmer er blevet deaktiveret af Facebook.

'Os der elsker katte' er blevet drevet i mere end ti år af Michael Hansen. Han er dybt frustreret over lukningen af siden. (© (c) Colourbox)

Administrator Michael Hansen, som har brugt mere end ti år på at opbygge gruppen, er uforstående og frustreret.

- Vælger FB at slette gruppen permanent, ja, så er alt jo smadret fuldstændigt. Og så er det lige, om man orker at knokle for at få det op at køre igen, siger han.

Hovedformålet med gruppen er at dele viden om, hvordan katte passes og hjælpes. Og det er længe siden, at der har været salgsopslag på siden.

- Det har været ganske almindelige mennesker, som solgte deres katte i min gruppe. Faktisk var det ikke ret tit, der var opslag med salg, siger han.

Salgsopslag slettet før deaktivering

Alle gamle salgsopslag var ifølge Michael Hansen slettet, før Facebook deaktiverede gruppen i maj måned.

- Vi krydser da fingre og poter alle sammen og håber på, at vi får vores gamle gruppe igen, men for hver dag der går, daler håbet jo en lille smule, især når Facebook bare lukker ens gruppe uden varsel, siger han.

Yderligere en række dyregrupper er i løbet af de seneste måneder blevet deaktiveret.

Blandt andre gruppen 'Hvalpe Alle Racer' med over 23.000 medlemmer og 'Chihuahua med og uden tavle', som havde 5.600 medlemmer, før Facebook deaktiverede den.

Gruppen 'Chichuahua med og uden tavle' er også blevet lukket. (Foto: Andrey Arkusha © (c) Colourbox)

En deaktivering er ikke nødvendigvis lig med en lukning. Facebook kan vælge at genåbne gruppen, hvis det sociale medie mener, at gruppen igen overholder reglerne.

DR Nyheder har forgæves bedt Facebook om en kommentar til de mange lukninger.

Medieforsker: Ikke usædvanligt at Facebook slår ned

Det er ikke usædvanligt, at Facebook lige pludselig slår ned på flere grupper samtidig, påpeger chef for DR Medieforskning, Dennis Christensen.

Han vurderer samtidig, at det kan være sket, fordi det sociale medie har fået en helt konkret henvendelse.

- Når Facebook slår ned på noget, er det som regel fordi, de bliver provokeret til det, siger han.

Facebook har 2,4 milliarder brugere på verdensplan. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Det overrasker ham ikke, hvis andre grupper samtidig går fri.

- De handler meget på, hvad der ligesom kommer op. Det betyder også, at overtrædelser i den milde ende kan være noget, Facebook ser gennem fingre med.

- Facebook er så stort et community, at det er umuligt for dem at være politibetjente over for alt, vurderer Dennis Christensen.

FacebookTwitter