Facebook-misbrug: Sådan kan onlineværktøj afsløre din personlighed

Metoder brugt i Facebook skandale er inspireret af forskning fra Cambridge University. Onlineværktøj kan aflure din personlighed ved brug af dine likes.

Online værktøjet applymagicsauce.com afslører din personlighed på baggrund af dine Facebook-likes. Forskningen bag er den samme som blev udnyttet i forbindelse med Donald Trumps valgsejr.

Et billede af katten, der sover. En koncertannonce. Og en video med naboen, der bager kage til den kommende hyggeaften i fodboldklubben.

Sådan kunne listen se ud over dine Facebook likes for i dag. Dine klik på den blå like-knap kan virke tilfældige. Men ikke ifølge forskere fra det anerkendte britiske University of Cambridge.

Dine likes afslører nemlig en del mere om dig, end du måske tror. Det britiske universitet har skabt et onlineværktøj, der ved brug af dine likes kan tegne et billede af din personlighed.

Værktøjet ligger offentligt tilgængeligt og hedder applymagicsauce.com.

Likes sladrer om personlighed

Ifølge dataekspert Pernille Transberg er netop forskningen bag applymagicsauce grundlaget for de metoder, det skandaleramte datafirma Cambridge Analytica har brugt til at hjælpe Donald Trump til sejr ved det amerikanske valg.

- Det er den her forskning, Cambridge Analytica bygger på med deres værktøjer. Programmet tapper data fra din profil og analyserer dem. Og så laver det en psykologisk profil på dig. Hvor gammel er du, hvor feminin, hvor indadvendt eller udadvendt, hvor højreorienteret eller hvor stresset er du. Programmet giver et billede af, hvad du kan med den detaljerede viden, som Facebook har på dig, forklarer hun.

Selvom du selv mener, du er meget tilbageholdende med at dele dine personlige oplysninger med Facebook, skal du alligevel være opmærksom, påpeger Pernille Tranberg.

- Mange mennesker tror, de er i kontrol med deres egne data. Vi deler ikke noget med Facebook, siger de. Men hvis du har liked en masse tilsyneladende uskyldige ting, så kan programmet ved hjælp af dataanalyse udlede nogen sandsynlige scenarier om dig og din personlighed. Fordi din adfærd minder om millioner af andres adfærd.

Tag testen

DR har været i kontakt med Cambridge University Psychometriske Center, som står bag værktøjet applymagicsauce. De oplyser, at de intet samarbejde har med hverken Cambridge Analytica eller med forsker Alexander Kogan, der er manden i centrum af den skandale, der lige nu rammer Facebook.

Det var den Cambridge University-ansatte Kogan, der via sit private firma Global Research Science indsamlede data fra 50 millioner amerikanske Facebookprofiler, som blev brugt i forbindelse med Donald Trumps valgkamp. Alexander Kogan solgte derefter de mange data videre til det britiske datafirma Cambridge Analytica, som arbejdede for Trump. Ifølge Facebook skete videresalget uden tilladelse.

Cambridge University Psychometriske Center oplyser iøvrigt også, at de ikke deler deres data eller forskningsmodeller med andre. Så hvis du er interesseret i at finde ud af, hvad data fra din Facebook profil kan afsløre om dig, så skulle du trygt kunne tage testen på siden applymagicsauce.com.