Facebook-opslag kan udløse fyring: Sådan beholder du dit job

Brug din sunde fornuft og vurder, om din udtalelse kan skade din arbejdsplads, anbefaler specialist i arbejdsret.

Der findes ingen officielle regler for, hvad man må og ikke må som ansat på Facebook.

Arbejdsgivere og chefer skal tænke sig om, inden de fyrer en medarbejder for at have ytret sig upassende på sociale medier.

I dag fik en buschauffør eksempelvis tilkendt 40.625 kroner i erstatning for en uretmæssig fyring på grund af en episode, hvor chaufføren havde skrevet kommentarer på Facebook til et billede af en bil, der holdt parkeret på buspladserne ved Herning Banegård.

Ifølge Retten i Herning var det ikke nok, at Herning Turist henviste til busselskabets mediepolitik eller sagens omstændigheder i øvrigt, da selskabet afskedigede ham.

Omvendt skal man også selv tænke sig om en ekstra gang, inden man skriver en kritisk opdatering om sin arbejdsplads på sociale medier.

Det kan nemlig udløse en fyring - det vidner en sag fra 2010 blandt andet om. Den er en af de første afgørelser på området.

En kvinde var i konflikt med sin arbejdsgiver, fordi hun var utilfreds med sine arbejdstider. Det fik hende til at skrive en "krigserklæring" mod virksomheden på Facebook.

Men da hendes venner på Facebook var ansatte hos kunder og samarbejdspartnere, blev hun fyret, og en voldgiftssag afgjorde, at en fyring var på sin plads.

Ingen regler at rette sig efter

Selvom det er svært at opstille en generel regel om, hvor grænsen for ytringer om arbejdspladsen går, så er der en tommelfingerregel på området, understreger Henrik Karl Nielsen, advokat og specialist i arbejds- og ansættelsesret hos Koch Christensen.

- Brug din sunde fornuft og vurder, om din udtalelse kan skade arbejdspladsen eller om tonen er for hård. Man skal optræde loyalt over for sin arbejdsplads, siger han og tilføjer:

- Omvendt så har man selvfølgelig også en ytringsfrihed og en ret til at ytre sig på sociale medier.

Henrik Karl Nielsen har gennem flere år rådgivet brancheforeninger og virksomheder, og han har ført adskillige rets- og voldgiftssager.

Han forklarer, at der ikke findes nogen officielle, nedskrevne regler for, hvad man må og ikke må som ansat - så en guide om, hvor meget du må svine chefen eller kantineordningen til, er vanskelig at lave.

- Som udgangspunkt gælder dog argumentet om, at alt du skriver på sociale medier er offentligt tilgængeligt, siger Henrik Karl Nielsen

Skader du din arbejdsplads?

I hver sag om en uretmæssig fyring eller bortvisning på grund af udtalelser på sociale medier afhænger udfaldet af forløbet, detaljerne, tonen, virksomheden og stillingen.

Fælles for sagerne er dog, at der bliver taget højde for to forhold: hensynet til om ytringen skader arbejdsgiveren over for hensynet til medarbejderens privatliv og ret til ytringsfrihed.

- Er man offentligt ansat har man ret vide rammer for at ytre sig og have en mening om, hvad der foregår i samfundet. Men er man ansat hos en privat virksomhed, skal man tænke sig ekstra om, fordi udtalelsen kan gøre økonomisk skade eller påvirke handlemulighederne i et marked, siger Henrik Karl Nielsen.

- Nøglemedarbejdere skal tænke sig ekstra grundigt om, fordi en person, der er ansat til at profilere, forhandle eller tale på vegne af en virksomhed, ikke bør sige det modsatte af arbejdspladsens standpunkt, når han har fri.

Arla-ansatte skal undgå Muhammed-tegningerne

Ifølge Henrik Karl Nielsen kan det eksempelvis være problematisk, hvis en medarbejder hos Arla ytrer sig om Muhammed-tegningerne, da de tilbage i 2005 udløste et boykot af Arla-produkter i arabiske lande, der er et vigtigt marked for mejerivirksomheden.

Eller på samme måde hvis en medarbejder, der er ansat hos et firma med vigtige kunder i Kina, eksempelvis ytrer sig om Tibet.

- Det er heller ikke smart, hvis en ansat hos Forsvaret lægger et opslag ud, der viser, hvor vedkommende er, hvis man er på en hemmelig mission, siger han.

Omvendt må en offentligt ansat medarbejder hos Post Nord ifølge Henrik Karl Nielsen som udgangspunkt gerne have en holdning til politik på postområdet.

Facebook
Twitter