Rettelse: Vi skrev tidligere, at FPU hører under Dansk Metal. Dette er ikke korrekt og artiklen er således blevet opdateret.
SAS-dramaet er ikke helt ovre endnu.
For der er blevet kastet nyt brænde på bålet, efter et Facebook-opslag er blevet skrevet i en gruppe for opsagte SAS-piloter.
- Lige en ekstra info: Man skal meldes ind i DPF for at få de nye terms i connect, ellers fortsætter man på FPUs skod overenskomst.
- Det kan I godt lade sive.
Sådan skriver næstformand i Dansk Pilotforening (DPF), Søren Saysette-Rasmussen, i opslaget, som nu er slettet.
FPU er fagforeningen Flyvebranchens Personale Union, og deres medlemmer har været en central del af konflikten mellem SAS og DPF, da der blev ansat nye piloter i to datterselskaber SAS Link og SAS Connect på en anden overenskomst, FPU havde forhandlet.
Det har DPF været utilfredse med, da de ville have, at SAS genansatte op mod 450 piloter, som blev opsagt under coronakrisen, før de ansatte nye piloter i datterselskaberne.
Og opslaget får nu kritik af næstformand i FPU, Anders Mark Jensen.
- Det er virkelig skræmmende fagforeningsarbejde og i strid med grundlæggende principper, skriver Anders Mark Jensen, Næstformand i FPU, til DR Nyheder.
Han ser opslaget som forsøg på at true medlemmer over til DPF.
- Der hersker stor usikkerhed efter konflikten, og vi kan nu se, at DPF og Dansk Metal forsøger at tvinge og true folk over i butikken. Igen viser det, hvad konflikten i virkeligheden handler om. Det handler om at få medlemmer og kontingentkroner i kassen hos Dansk Metal.
I strid med loven
Hos SAS lægger man også vægt på, at det står piloterne frit for, hvilken fagforening de vil være medlem af.
- SAS forpligter ingen til at vælge en bestemt fagforening. Piloterne vælger selv, hvilken forening de ønsker at melde sig ind i, uanset hvilken overenskomst medarbejderen arbejder under. Piloterne har med andre ord - ligesom alle andre ansatte - frit fagforeningsmedlemskab, skriver SAS’ pressechef, Alexandra Lindgren Kaoukjic.
Det er dog ikke kun fra FPU, der kommer med kritik af opslaget.
Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, ser også meget kritisabelt på opslaget. Efter hans mening er det i strid med lovgivningen.
- Jeg mener ikke, at det er i overensstemmelse med de regler, vi har i Danmark. Man har frit valg af faglig organisation og frit valg af, hvor man vil være medlem, siger Bent Greve.
Han ser også opslaget som et forsøg på at presse folk til at være medlem af en bestemt organisation.
- Det er ikke specielt heldigt for fagbevægelsen som helhed. Det lægger op til, at man skal være tvunget medlem i stedet for, at man bliver medlem for at opfylde de historiske muligheder, der er for at få bedre resultater ved forhandlinger vedrørende arbejdsmarkedet, siger Bent Greve.
Opslaget er slettet
DR Nyheder har prøvet at få et interview med Søren Saysette-Rasmussen, men dette har ikke været muligt.
Til Berlingske har han selv svaret på, hvorfor opslaget blev slettet.
-Vi havde modtaget lidt forskellige informationer omkring dette emne, hvorfor kommentaren også blev slettet, indtil det blev endeligt afklaret.
- Essensen med kommentaren var, at man får valget om, hvilken overenskomst man ønsker, ikke nødvendigheden af det faglige tilhørsforhold, skriver Søren Saysette-Rasmussen til mediet.