Fadølsindeks afslører corona-restriktioners ødelæggende effekt nattelivet

Store fyringsrunder kan være på vej, advarer Horesta.

De nye restriktioner i nattelivet ser allerede nu ud til at have fået voldsomme økonomiske konsekvenser for barer og natklubber.

I en ny opgørelse - det såkaldte 'fadølsindeks' - fra Danske Bank fremgår det, at danskernes øjeblikkelige forbrug af våde varer i nattelivet er halveret, hvis man sammenligner med samme periode sidste år.

Og særligt efter torsdag i sidste uge, hvor restauranter, barer og caféer blev pålagt at lukke klokken 22 for at mindske smittespredningen, er forbruget gået markant tilbage, viser opgørelsen, der bygger på cirka en million Danske Bank-kunder og deres løbende brug af Mobile Pay og dankort på barer og natklubber.

For bare 14 dage siden var forbruget på barer og natklubber kun gået omkring 20 procent tilbage sammenlignet med samme periode for et år siden.

- Det er en væsentlig forværring, at der nu er tale om en halvering af omsætningen. Problemet er, at særligt barerne tjener godt på de sene timer. Her sidder dankortet måske en lille smule løsere og folk køber flere drikkevarer, siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank.

Frygter fyringer

Torsdag den 17. september blev lukketiden for barer, restauranter og caféer ændret fra klokken 24 til klokken 22 i hovedstadsområdet, og to dage senere, 19. april, gjaldt det i hele landet.

I Horesta er de ikke overraskede over, at der nu er tale om en halvering af forbruget på barer og natklubber.

- Det underbygger, hvad vi hører fra vores medlemmer, nemlig at den her stramning er et voldsomt slag imod deres muligheder for at få omsætning.

- Det handler både om de sidste timer fra klokken 22 til 24, som er utroligt vigtige, men også at den adfærdsændring, der sker igen nu på grund af flere restriktioner, holder folk fra at gå ud, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Horesta.

Hun fortæller, at Horestas medlemmer lige nu oplever en massiv tilbagegang i antallet af gæster i hele branchen.

- Vores branche er endnu mere i knæ nu end for 14 dage siden. Det er på grund af de ekstra stramninger. Vi hører også fra vores medlemmer, at der efterhånden er tale om en halvering i omsætningen. Denne ekstra stramning gør, at tabet bliver så stort, siger Annette Hyldebrandt.

De nye restriktioner har skabt store frustrationer i restaurationsbranchen, der føler, at de i forvejen var hårdt ramt. I søndags blev regeringen enige med en række partier i Folketinget om en hjælpepakke.

Men når lønkompensation ikke er en del af aftale, så beskytter det ikke for alvor branchen, lyder det fra Horesta.

- Vi mangler at få noget lønkompensation, for løn er den største udgift for virksomhederne. Det presser dem allerhårdest. Det er vi nødt til at blive ved med at sige meget højt og tydeligt. Det vil få konsekvenser for arbejdspladser, for vores medlemmer er nødt til at tilpasse deres virksomheder og desværre sige farvel til medarbejdere, siger Annette Hyldebrandt.

Dyster tid i vente

Horesta kan endnu ikke vurdere, hvor meget personale der står til at blive fyret som følge af de nye restriktioner og den nye virkelighed med få gæster, der formentlig er kommet for blive.

Men ifølge Annette Hyldebrandt er det i overvejende grad lønkompensation, der har holdt hånden under restaurationsbranchen indtil videre.

- Til trods for lønkompensation og kompensation for faste udgifter er hver femte arbejdsplads forsvundet allerede. Og når lønkompensation ikke er muligt længere, vil vi se flere fyringer.

- Hvis vi vil undgå store fyringsrunder, så er lønkompensation redskabet til at undgå det. Det er et meget, meget dystert efterår og vinter, vi ser ind i, siger Annette Hyldebrandt.

Minister: Virksomheder står i en svær situation

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) anerkender, at de nye restriktioner og stramninger lægger et ekstra hårdt pres på restaurationsbranchen.

- Jeg kan godt forstå den utroligt svære situation, mange virksomheder står i lige nu. Jeg ved, at flere har kæmpet længe under coronaen. Jeg ville ønske, at vi kunne gå på bar og restaurant, som vi plejer. Det er desværre ikke muligt lige nu, hvor vi skal holde smitten nede, lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.

Han peger på Arbejdsmarkedsfordelingsordningen og forlængelsen af kompensationsordningen som muligheder for hjælp til trængte restauranter, cafeer og barer.

- Det vigtige ved denne nye aftale er, at vi får håndteret smittetrykket og samtidig holder hjulene i gang i vores virksomheder. Situationen med corona udvikler sig hele tiden, og derfor er jeg og regeringen i tæt dialog med erhvervslivet om, hvordan vi bedst passer på vores virksomheder og arbejdspladser, skriver ministeren.

Facebook
Twitter